Persberichten
woensdag, 09 mei 2018

De EU brengt geen geld op, maar kost geld

EU kost élke Vlaming élk jaar € 339!

Vandaag bracht Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, een bezoek aan het Vlaams Parlement. Het Vlaams Belang voerde actie om hem te herinneren aan de kostprijs van de EU voor Vlaanderen. Het Vlaams Belang becijferde immers dat de Vlamingen (met € 339 per persoon) de grootste nettobetalers zijn van de EU.

Het bezoek van Jean-Claude Juncker is voor het Vlaams Belang het uitgelezen moment om hem er op te wijzen dat de Europese Unie vandaag niet alleen ondemocratisch, maar ook duur is.

De kostprijs van de EU is een thema dat in heel wat Europese landen onderwerp van een fel politiek en publiek debat is. Het Vlaams Belang wil ook in Vlaanderen de kat de bel aanbinden. Steevast klinkt het dat ‘de EU voor Vlaanderen meer opbrengt dan het kost’. In deze studie maken we definitief komaf met die mythe. Binnen de Europese Unie zijn er geldstromen in twee richtingen: de nationale staten betalen bijdragen aan de EU, en de EU doet uitgaven in de nationale staten. Als je de beide geldstromen vergelijkt, weet je of een nationale staat een netto-ontvanger is – die meer ontvangt dan hij bijdraagt – of een nettobetaler is – die meer bijdrage betaalt dan hij terug ontvangt.

EU opent de grenzen voor de migranten, maar sluit de ogen voor Spaans politiegeweld

Vlaanderen behoort duidelijk bij die laatsten en voert zelfs de lijst aan. Elke Vlaming betaalt op die manier jaarlijks € 339 te veel aan de EU. Voorzitter Tom Van Grieken stelt zich daarnaast ook grote vragen bij de impact die de Europese Unie op ons dagelijks leven heeft. “De EU staat voor mij gelijk met opgelegde migratiequota. De Europese Commissie is dezelfde instelling die democratische landen als Hongarije en Polen afdreigt, maar tegelijkertijd niets onderneemt tegen Madrid als er in Spanje democratisch verkozen politici worden opgesloten zonder proces omdat zij hun meest fundamentele democratisch recht, het organiseren van een referendum, hebben uitgeoefend”, aldus Van Grieken.

Hij concludeert: “De EU brengt geen geld op, maar kost geld. Voor een EU die ons migratiequota oplegt, democratische landen afdreigt en zélf interne oppositie organiseert in haar lidstaten ben ik alvast niet bereid € 339 extra per jaar af te staan. En vele Vlamingen met mij.