Nieuws
maandag, 05 dec 2022

De EU-uitfasering van de verbrandingsmotor is onhaalbaar

Foto: iStock. De EU-uitfasering van de verbrandingsmotor is onhaalbaar

Vanaf 2035 mogen er nog enkel uitstootvrije auto’s verkocht worden in de Europese Unie. Toen deze plannen werden gestemd in het Europees Parlement, waarschuwde het Vlaams Belang reeds voor de beperking van de sociale mobiliteit en de haalbaarheid van de datum. Europees Commissaris voor Industrie Thierry Breton heeft nu zelf vragen bij de EU-deadline.

In recente interviews bleek de Europese Commissaris voor Industrie Thierry Breton twijfels te hebben bij de vereisten voor deze transitie. Specifiek over de beschikbare stroom, het aantal benodigde laadpalen en alle lithium die nodig is voor het arsenaal aan batterijen. Volgens Europees Parlementslid Gerolf Annemans is dat geen verrassing en hebben de recente geopolitieke ontwikkelingen deze datum volledig onhaalbaar gemaakt. “Enerzijds hebben we de energiecrisis gepaard met de lopende Europese sancties, die de energieprijzen voorlopig niet zullen laten zakken. Anderzijds botsen we op logistieke problemen zoals de benodigde lithium voor autobatterijen, net als de uitbreiding van het arsenaal laadpalen van 350.000 naar 7 miljoen.”

“Europa moet haar prioriteiten stellen en de elektrificatie van het wagenpark behoort daar niet toe”

De experts beamen de twijfels uit de politiek. Acea, de koepel van Europese auto­fabrikanten, berekende dat er 14.000 palen per week geïnstalleerd zouden moeten worden om aan 7 miljoen te geraken. Huidige projecties mikken momenteel op een maximaal haalbaar cijfer van 2.000. Over de impact van lithium zijn er minder zorgen omdat de schaal in vergelijking met ander metalen nog meevalt. Annemans ziet dit echter anders. “De schaal kan dan nog enigszins meevallen, de delving van lithium is zo vervuilend dat niemand nog zo’n lithium-mijn wilt. Eerder dit jaar zag Servië, met mogelijks de grootste lithiumvoorraden van Europa, al af van een lithium-mijn na wekenlange protesten.”

“Momenteel zijn we in Europa reeds enorm afhankelijk van buitenlandse energie en grondstoffen. Als we straks ook lithium aan de lijst moeten toevoegen, zullen we deze zorgwekkende trend niet kunnen omdraaien. Zeker aangezien het elektrische rijden zelf al 25 procent meer stroom zal vereisen”, vervolgt Annemans. “Het lijkt erop dat het dogmatisme en in het beste geval naïef idealisme van de EU wederom geconfronteerd met een andere werkelijkheid. De EU moet haar prioriteiten stellen. De elektrificatie van het wagenpark, die Europa nog afhankelijker zal maken van het buitenland, behoort daar niet toe.”