Nieuws
vrijdag, 19 aug 2022

In de kijker: DOMINIEK SNEPPE

Het parlementair reces is een ideaal moment om even terug te blikken op het voorbije werkjaar. Vandaag Kamerlid Dominiek Sneppe.

“In de commissie Volksgezondheid bleef corona de agenda beheersen. Zeker toen minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) met zijn wetsontwerp voor de verplichte vaccinatie in de zorg afkwam. Van bij het begin hebben we ons daar tegen verzet. Niet omdat het Vlaams Belang tegen vaccinatie zou zijn, maar wel tegen de verplichting ervan. De statistieken leren ons dat ongeveer 90 procent van de zorgverstrekkers gevaccineerd zijn en dan toch nog een verplichting willen doordrijven getuigt van weinig respect. Zeker als bij weigering ontslag dreigt. In een sector die nu al kreunt onder personeelstekort hou je dat niet voor mogelijk.

We hebben dit wetsontwerp voorlopig over het reces getild, dit door onze amendementen naar de Raad van State te verzenden. Zo kopen we wat tijd in de hoop dat Vandenbroucke die tijd nuttig gebruikt om zich te bezinnen en het wetsontwerp in te trekken.”

Wat zijn uw doelstellingen en aandachtspunten het komende parlementaire jaar?

“Uiteraard blijven we het dossier van de verplichte vaccinatie in de zorg met argusogen volgen en zullen we alle democratische middelen gebruiken om dit uit te stellen of zelfs af te schaffen.

Maar daarnaast liggen nog heel wat ‘werven’ te wachten. Ik denk aan de geestelijke gezondheidszorg. Dat was al een probleem waar te weinig aandacht naar ging voor de coronacrisis en de coronamaatregelen hebben er bij heel wat mensen serieus in gehakt, waardoor deze sector onder nog grotere druk staat.

Verder is de hervorming van de ziekenhuisfinanciering ook nog een zware dobber. Daar willen we vooral de scheef getrokken situatie tussen de beide landsdelen aan de kaak stellen. Het is toch niet normaal dat de ereloonsupplementen in Wallonië gemiddeld 250 procent bedragen en in Brussel zelfs tot 300 procent, terwijl dat in Vlaanderen (slechts) 100 procent is. We willen in dit dossier vooral in de gaten houden dat de hervorming geen aderlating wordt voor Vlaanderen en er niet opnieuw transfers richting Wallonië gaan. Vlaamse patiënten verdienen betaalbare zorg.”