Nieuws
woensdag, 31 aug 2022

In de kijker: JOHAN DECKMYN

Het parlementair reces is een ideaal moment om even terug te blikken op het voorbije werkjaar. Vandaag Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn.

“Ik ben ondervoorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Vlaams parlement. De markantste zaken speelden zich voor mij dan ook in deze commissie af.

Een pluim die ik alvast toch wel op mijn hoed mag steken is dat onder druk van Vlaams Belang, minister-president Jan Jambon begin 2022 verklaarde dat de Vlaamse regering over ging tot een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Peking. De beslissing kwam er na aanhoudende vragen van het Vlaams Belang. We hebben hiermee nog maar eens aangetoond dat slecht beleid kan bijgestuurd worden door krachtige oppositie.

Een ander interessant moment was het bezoek van Europees Commissaris Olivér Várhelyi aan het Vlaams Parlement, in mei van dit jaar. Elke fractie ging toen in debat met Várhelyi. Namens het Vlaams Belang ondervroeg ik hem toen over de houding van de Europa in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ook de delicate situatie in de Westelijke Balkan werd toen door ons aangekaart.

Naast vele andere dossiers bleef me ook het antwoord van minister-president Jan Jambon bij, nadat ik hem ondervroeg over de Plaasmoorden tegen blanke Boeren in Zuid-Afrika. Hij relativeerde dit toen door te stellen dat er daar toch meer zwarten werden vermoord in absolute cijfers - niettegenstaande er natuurlijk véél minder Boeren zijn aldaar. Hij nam daarmee de retoriek van het ANC klakkeloos over, schandalig gewoon.”

Wat zijn uw doelstellingen en aandachtspunten het komende parlementaire jaar?

“De komende maanden zal de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uiteraard verder de aandacht opeisen. Niet alleen de oorlog zelf, maar uiteraard ook de gevolgen voor Europa in het algemeen en Vlaanderen in het bijzonder. Wat zullen de gevolgen van de sancties tegen Rusland zijn voor ons land? Hoe komen we tot een oplossing voor de torenhoge energieprijzen? Hoe gaan we onze bevoorrading zeker stellen? Allemaal zaken die dringend op concrete antwoorden wachten.

Een andere zaak die we nauwlettend in de gaten zullen moeten houden is de gespannen verhouding tussen Taiwan en China. Die is de afgelopen tijd geëscaleerd en de druk is daar nog helemaal niet van de ketel. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft bovendien gewezen op het feit hoe snel een potentieel conflict kan uitgroeien tot een oorlog.

Tenslotte is een blijvende doelstelling van het Vlaams Belang het feit dat Vlaanderen als natie meer en meer op de voorgrond moet treden in de wereld. Er zijn al heel wat stappen gezet, maar te weinig landen in de wereld zijn zich bewust van het feit dat Vlaanderen bijvoorbeeld zelf verdragen en akkoorden kan afsluiten. Er is dus nog werk aan de winkel.”