In de kijker: Lode Vereeck

De rust en de kalmte van een parlementair reces vormen het ideale moment om even terug te blikken op het voorbije werkjaar. Wat hebben de parlementsleden er vooral van onthouden? Vandaag vragen we het Lode Vereeck, lid van de Kamer van Volkvertegenwoordigers, waar hij zich bezighoudt met begroting en financiën.
Vier dingen blijven mij bij uit dit eerste jaar. Vooreerst de maandenlang aanslepende regeringsonderhandelingen waarin Vivaldisten elkaar in het parlement met de grond gelijkmaakten, terwijl ze samen beleid hadden gevoerd en nog samen in een regering van lopende zaken zaten.
Daarnaast het amateurisme van de meerderheidspartijen die zelfs niet in aantal zijn bij de bespreking van hun eigen begroting. Beschamend. Het duurde acht maanden aan onderhandelingen en vijf maanden aan regeringswerk om uiteindelijk met een meerwaardebelasting op de proppen te komen die vooral Vlaamse spaarders en familiebedrijven treft. Schandalig.
Voorts de masochistische regering-De Wever die haar eigen beleid saboteert door maatregelen in één verzamelwet – de zogenaamde programmawet - te proppen die dan nog laattijdig wordt ingediend, waardoor goede maatregelen die ook door ons werden goedgekeurd in de commissies, onnodig veel vertraging oplopen. Triestig om te zien hoe ze daarna de schuld in de schoenen van de oppositie probeerden te duwen.
En tot slot de vele sterke tussenkomsten van mijn collega’s in de fractie. Het Vlaams Belang maakt het verschil door inhoudelijke voorstellen te doen, op maat van de Vlamingen en de noden van deze tijd.
Wat zijn uw voorspellingen voor het komende parlementaire jaar?
De ideologische verschillen tussen de meerderheidspartijen én de budgettaire ontsporing ten gevolge het beleid van de regering - nog slechter dan Vivaldi - zullen zware spanningen veroorzaken binnen de regering. De meerwaardebelasting is nu van tafel, maar wat met het etatistische gezondheidsbeleid van Vandenbroucke, het dreigende bankroet van Brussel en België, of de gebroken beloftes om de begroting op orde te zetten en lasten op lonen te verlagen?
Uiteindelijk zal blijken dat België niet te hervormen valt en dat zelfbestuur de beste kuur is. De Wever maakte die analyse jaren geleden al, maar probeert nu toch het onmogelijke te realiseren. Hij is de Don Quichote van de Wetstraat. Laat ons hopen dat de problemen en mogelijke mislukking van de regering-De Wever ons een stapje verder zetten op weg naar zelfbestuur. Volledige bevoegdheid inzake belastingen en sociale zekerheid is een minimale voorwaarde om de Vlaamse en Waalse politieke leiders voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen en Vlamingen en Walen zelf de vruchten te laten plukken van hun inspanningen.
We zijn putje zomer, hoe ziet een ideale zomerdag er voor u uit?
Een lange strandwandeling maken en een spannend boek lezen.