Nieuws
zondag, 21 aug 2022

In de kijker: PIETER DE SPIEGELEER

Het parlementair reces is een ideaal moment om even terug te blikken op het voorbije werkjaar. Vandaag Kamerlid Pieter De Spiegeleer.

“Binnen de Kamercommissie Mobiliteit en Federale Overheidsinstellingen zit het oude belgicistisch systeem wel heel erg diep ingebakken. Zij het vaak minder zichtbaar dan in andere beleidsdomeinen. Maar minder zichtbaar betekent niet minder frappant, minder duur of minder wraakroepend.

Of het nu gaat om de NMBS of om Infrabel, Beliris, de Noordzee of de Federale Culturele en Wetenschappelijke Instellingen, het oude establishment zit er nog steeds stevig aan de knoppen. Niet enkel wat het bepalen of het uitvoeren van de agenda betreft, maar zeker ook waar het gaat om het beheer van de centen. Voeg daarbij nog het gebrek aan communicatie en transparantie, en dus ook de te kleine rol van het Parlement en haar leden, en je hebt de rode draad van het voorbije parlementaire jaar.”

Wat zijn uw doelstellingen en aandachtspunten het komende parlementaire jaar?

“Als Vlaams Belang moeten we de uitgesproken en kritische waakhond blijven. De Vlaming verdient immers transparantie in het beleid en in het financiële beheer van de archaïsche instellingen.

De noodzaak daarvan wordt dagelijks aangetoond door ministers als Georges Gilkinet (Ecolo), bevoegd voor de NMBS, Karine Lalieux (PS), bevoegd voor Beliris, en Vincent Van Quickenborne (Open Vld), bevoegd voor de Noordzee. Stuk voor stuk domeinen waar de mensen op een schandalige wijze verstoken blijven van klaarheid in de gang van zaken.”