Nieuws
zondag, 24 jul 2022

In de kijker: STEVEN CREYELMAN

Het parlementair reces is een ideaal moment om even terug te blikken op het voorbije werkjaar. Vandaag Kamerlid Steven Creyelman.

“Enkele maanden geleden gooide minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) plotseling de verplichte vaccinatie in de zorg op tafel, terwijl hij amper anderhalf jaar daarvoor in de commissie op één van mijn vragen nog had geantwoord dat daar absoluut geen sprake van kon zijn. Het bleek een zoveelste leugen, want in zijn wetsontwerp wil hij vaccinatie tegen corona niet alleen verplicht maken, hij wil ongevaccineerd zorgpersoneel ook zonder pardon op straat gooien.

Dat is onaanvaardbaar. Vaccinatie kan nooit een verplichting zijn. Vooreerst kunnen de huidige vaccins de uitval van het zorgpersoneel niet voorkomen, en daarnaast dreigt met dit ontwerp maar liefst 10 procent van het zorgpersoneel een beroepsverbod te krijgen. Onbegrijpelijk in een sector waar er al handen te kort waren en nog steeds zijn.

En dus deden en doen we er alles aan om Vandenbrouckes asociale ontwerp tegen te houden. Met resultaat, want een aantal andere partijen traden onze visie bij, en de minister heeft het voorlopig nog niet aangedurfd om zijn ontwerp in de plenaire vergadering van de Kamer ter stemming voor te leggen.”

Wat zijn uw doelstellingen en aandachtspunten het komende parlementaire jaar?

“Dat Vandenbrouckes ontwerp nu voorlopig van de baan is, betekent nog niet dat we op onze lauweren mogen gaan rusten. Hij is ertoe in staat om coronacijfers te misbruiken om de mensen nodeloos ongerust te maken en om de verplichte vaccinatie in de zorg er zo alsnog door te jagen.

Duizenden mensen op straat gooien in een sector waar een tekort bestaat, is tegen elke logica, maar wel typisch voor deze Vivaldi-regering en Vandenbroucke in het bijzonder. Zelfs het zogenaamde argument dat ze minder kans hebben op ernstige ziekteverschijnselen of ziekenhuisopname snijdt geen hout inzake capaciteit. Want besmette zorgverleners moeten sowieso in quarantaine, of ze nu gevaccineerd zijn of niet. Vaccinatie moet een keuze blijven. Ook in de zorg.”