Nieuws
woensdag, 27 jul 2022

In de kijker: WIM VERHEYDEN

Het parlementair reces is een ideaal moment om even terug te blikken op het voorbije werkjaar. Vandaag Vlaams Parlementslid Wim Verheyden.

“Op het Vlaamse niveau was het ontslag van Wouter Beke (cd&v) als minister van Welzijn voor mij de markantste gebeurtenis. In dit land is het vrij zeldzaam dat een minister ontslag neemt. Het was dan ook voor de verkeerde redenen: niet om verantwoordelijkheid te nemen, maar omwille van partijpolitieke druk.

Inzake mobiliteit en openbare werken, was de markantste gebeurtenis voor mij dan weer het feit dat het paradepaardje van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld), de uitvoering van het decreet basisbereikbaarheid, dode letter lijkt te worden. Daar waar de minister tot enkele maanden terug, ondanks waarschuwingen van het Vlaams Belang, toch bleef volhouden dat de uitvoering op schema lag, blijkt nu dat ze zelf aan het twijfelen is geslagen. Reizigersvereniging TreinTramBus stelde enkele maanden geleden dat we afstevenen op vijf verloren jaren voor het openbaar vervoer, en ze lijken gelijk te krijgen.”

Wat zijn uw doelstellingen en aandachtspunten het komende parlementaire jaar?

“Het is duidelijk dat de beloofde aanpak van het geweld en de overlast op het openbaar vervoer, tegenover medewerkers en passagiers van De Lijn, er niet komt. Ik zal het komende jaar de minister op de huid blijven zitten om eindelijk dat ‘lik-op-stuk-beleid’ uit te voeren zodat de personeelsleden van De Lijn zich echt gesteund voelen bij de uitoefening van hun job en pendelaars zich niet meer met een bang hart hoeven te verplaatsen. Het wordt tijd dat enkel de overlastplegers en de vandalen zich angstig voelen. Alleen het Vlaams Belang kan dit verwezenlijken.”