Nieuws
donderdag, 25 aug 2022

In de kijker: YVES BUYSSE

Het parlementair reces is een ideaal moment om even terug te blikken op het voorbije werkjaar. Vandaag Vlaams Parlementslid Yves Buysse.

“Regelmatig komt de fusievorming in het Vlaams Parlement ter sprake. Fusies tussen gemeenten zijn zeker een goede zaak indien die zorgen voor een betere inzet van financiële en personeelsmiddelen en voor een efficiëntere dienstverlening naar de burgers. Tegelijkertijd stellen we echter vast dat sommige (grote) steden misbruik maken van het systeem en omwille van de verkeerde redenen een fusie willen vormen met een kleinere buurgemeente. Enkel voor de financiële bonus die tot 50 miljoen euro kan oplopen of om lokale postjes te kunnen behouden na 2024.

Een markant en ja, ook deugddoend, feit was toen Bart Somers (Open Vld), titelvoerend Mechels burgemeester maar ook bevoegd minister, zijn snode plannen om Mechelen samen te voegen met Boortmeerbeek doorkruist zag worden door een opstand van de bevolking van Boortmeerbeek. Die vaststelling sterkte het Vlaams Belang in de overtuiging dat een fusie ook altijd gedragen moet worden door de inwoners van de betrokken gemeenten. En dat draagvlak is het meest duidelijk via een echte volksraadpleging. Daar blijven wij - als enige partij – verder voor strijden. Zowel in het parlement als met petities in de betrokken gemeenten.”

Wat zijn uw doelstellingen en aandachtspunten het komende parlementaire jaar?

“Ook het komende jaar zal ik mijn volle aandacht en steun blijven geven aan de dienstenchequesector. Na lange en zeer moeilijke onderhandelingen werd net voor de zomer eindelijk een sociaal akkoord bereikt.

Dit akkoord mag echter geen eindpunt zijn, maar een startpunt om via dialoog tot een structurele oplossing te komen. Een oplossing waardoor onze huishoudhulpen verder de klanten kunnen ontzorgen en een betere balans tussen werk en privéleven laten vinden, maar die er ook voor zorgen dat onze ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Het is aan onze Vlaamse regering om dat overleg mee te faciliteren en er voor te zorgen dat er voldoende financiële middelen voorzien worden om de huishoudhulpen een correct loon te laten verdienen binnen een rendabel georganiseerde structuur.

En daarnaast volg ik al bijna 30 jaar binnen Vlaams Blok/Vlaams Belang de kieswetgeving op de voet. Met veel interesse kijk ik dan ook uit naar de plannen van de Vlaamse regering om de kieswetgeving voor de lokale verkiezingen van 2024 wat aan te passen. Verkiezingen die er ongetwijfeld voor zullen zorgen dat we ons als partij nog veel steviger lokaal zullen kunnen verankeren om zo vanuit de oppositie maar ongetwijfeld ook op een aantal plaatsen vanuit de meerderheid onze bevolking het beleid te geven waar al zolang naar gesnakt wordt!”