Nieuws
maandag, 21 jun 2021

“De Lijn-chauffeurs moeten dashcams kunnen gebruiken tegen agressie”

Het Vlaams Belang vindt het een slechte zet dat De Lijn zijn chauffeurs verbiedt om een dashcam te installeren. Deze dashboardcamera’s kunnen immers waardevolle info bieden bij ongevallen of aanvallen en zijn bovendien extra nuttig omdat de camera’s van De Lijn zelf vaak niet werken. “Maar helaas kiest De Lijn liever de kant van de agressors dan de slachtoffers - nochtans gaat het om hun eigen personeel”, zo zei Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) in een reactie. Dewinter noemt de dashcams net uitermate geschikt om agressie en verbaal en fysiek geweld te voorkomen.

Steeds meer chauffeurs van De Lijn installeren zelf dashcams in hun trams en bussen. Een document van De Lijn van begin deze maand is echter genadeloos: “Het is niet toegelaten een dashcam te gebruiken in de dienstvoertuigen. Ook geen privétoestel. Zo’n camera zou voor te veel afleiding kunnen zorgen. Het behoort niet tot de taak van de chauffeur om de openbare weg te filmen. Alleen voor rijopleidingen is een dashcam toegelaten.” Maar volgens Filip Dewinter houden de argumenten van De Lijn geen steek. “Allerlei politionele eenheden maken gebruik van dashcams overheen de wereld zonder problemen”, klinkt het. “En als leerling-chauffeurs deze zogenaamde storende afleiding aankunnen, zullen ervaren De Lijn-chauffeurs dat allicht ook wel kunnen.”

“Dashcams kunnen potentiële geweldplegers afschrikken

De met een dashcam gefilmde beelden kunnen niet alleen duidelijkheid brengen bij de opheldering van misdrijven, maar ook geweldplegers afschrikken”, vervolgt Dewinter. “Het kan niet zijn dat chauffeurs elke dag met knikkende knieën aan hun rit beginnen.” Het Vlaams Belang verwittigde al meermaals dat de agressie jegens De Lijn-chauffeurs blijft toenemen waardoor ook de werkonbekwaamheid recent nog toenam met maar liefst 25%

Daarom wil het Vlaams Belang dat het gebruik van dashcams wel toelaten wordt. “Bestuurders van De Lijn moeten altijd zeker zijn van hun veiligheid”, besluit Dewinter. “Het gebruik van een dashcam is hierbij een belangrijk potentieel wapen. We staan hierbij niet alleen overigens. Ook ACLVB-secretaris Olivier Coenen begrijpt dat De Lijn-chauffeurs zulke camera’s plaatsen. Het Vlaams Belang zal altijd opkomen voor de veiligheid van onze bus- en tramchauffeurs. Zonder hen valt het land letterlijk stil.”