Nieuws
vrijdag, 19 aug 2022

De Moor biedt geen oplossing voor opvangcrisis rond Klein Kasteeltje

Volgens De Standaard bereikt de opvangcrisis rond het Klein Kasteeltje vandaag een kookpunt. “Maar dat kookpunt is al lang bereikt. Meer nog, de pot kookt al geruime tijd over”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove. “We blijven het herhalen: er zijn niet te weinig asielopvangplaatsen, er zijn te veel asielzoekers. Er moet dringend werk gemaakt worden van een sterk verlaagde instroom en van een degelijk uitzetbeleid.”

Na bijna twee jaar paars-groene regering met eerst staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (cd&v) en vervolgens Nicole De Moor (cd&v), is de sfeer enorm bedrukt. “En dat is logisch, want De Moor beperkt haar job tot wat symptoombestrijding, zonder de kwaal ten gronde aan te willen pakken”, aldus Van Langenhove. “Dat zegt men zelfs binnen Fedasil zelf. Er is een enorme vloedgolf van asielzoekers die ons land hoofdzakelijk bereiken via illegale doortochten gefaciliteerd door mensensmokkelaars. En dan gaat zij de kraan nog wat verder opendraaien en extra asielopvangplaatsen voorzien.” De toevloed zorgt ook voor alle overlast van dien en zelfs bedreigingen, getuigt Fedasil.

“Voor de eerste zeven maanden van 2022 dienden onze asieldiensten al 19.125 asielverzoeken te verwerken, terwijl dat er in het laatste pre-coronajaar 2019 ‘slechts’ 15.326 waren”, vervolgt Van Langenhove. “Voor 2022 zijn dat bijna vier asielzoekers die per uur ons land binnenkomen, terwijl dat er in 2019 drie waren. Dat is veruit véél meer dan in de buurlanden."

“Het probleem is niet het tekort aan opvangplaatsen, maar het teveel aan asielzoekers”, besluit Van Langenhove. “De instroom moet sterk naar omlaag, en er is nood aan een afdoend uitzetbeleid, zonder dat men zich gaat verschuilen achter corona-maatregelen die dit onmogelijk zouden maken. Mahdi beloofde lange tijd PCR-tests verplicht te maken om zo de terugkeer van illegalen te faciliteren. Onder De Moor blijkt dit – zoals door ons voorspeld – wederom dode letter te worden.”