De troon van von der Leyen wankelt
De vertrouwensstemming die vanmiddag in het Europees Parlement in Straatsburg plaatsvond, betekent een blamage voor het beleid van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Hoewel een meerderheid het vertrouwen in haar voorzitterschap behield, is de uitslag een duidelijke klap voor haar autoritaire leiderschap. “Wat we hier zien, is een duidelijk signaal: het parlement is het wanbeleid en de tirannie van von der Leyen beu.”
Voor het eerst in 10 jaar stemde het Europees Parlement vandaag over een motie van wantrouwen. De lange reeks aan schandalen met ‘Pfizergate’ als hoogtepunt, tezamen met de steeds brutaler wordende inmenging van de Europese Commissie in de binnenlandse zaken van EU-lidstaten als Roemenië, vormen de aanleiding van deze motie. Europees delegatieleider Tom Vandendriessche is stellig: “De schimmige deals van von der Leyen leveren haar nu eindelijk een kater op. Jarenlang hield ze haar communicatie met Pfizer verborgen, en zelfs het Europees Hof oordeelde dat deze publiek gemaakt moesten worden. Toch bleef ze informatie achterhouden. Wat mag de Europese burger hier niet te weten komen?”
De vertrouwensstemming is niet alleen een oordeel over Pfizergate, maar vormt ook een politieke barometer voor het beleid van de Commissie-von der Leyen. Het grote aantal stemmen voor haar afzetting naast de vele onthoudingen benadrukken de zwakke meerderheid waarmee von der Leyen politiek overleeft. “De troon van von der Leyen wankelt. De burger strafte haar al af bij de verkiezingen voor haar waanzinnige klimaatbeleid, het verlies aan koopkracht en desastreuze opengrenzenbeleid, maar toch deed ze verder alsof er niets aan de hand was. Dit regime bestuurt tegen de wil van het volk in. Daarom stemden we in het Europees parlement dan ook voor haar afzetting,” aldus Vandendriessche.
“De evolutie van N-VA tot systeempartij is hiermee compleet”
De motie van wantrouwen werd geagendeerd door Roemeens Parlementslid Gheorghe Piperea van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). Ondanks dit initiatief, besloot ook N-VA het vertrouwen in Ursula von der Leyen te behouden. “Als enige echte Vlaamse partij stemde het Vlaams Belang tegen Ursula von der Leyen. Ook PvdA stemde tegen. Alle Vlaamse systeempartijen, inclusief N-VA, stemden vandaag voor meer van hetzelfde. Voor meer immigratie, meer klimaatwaanzin, meer meningscontroles via de DSA, meer EU-schulden en minder koopkracht. De partij die beweert op federaal niveau als ‘goede huisvader’ de zaken op orde te brengen, toont in het Europese Parlement waar het hen écht om te doen is: braaf deel uitmaken van de macht. De evolutie van N-VA tot systeempartij is hiermee compleet.”