Nieuws
vrijdag, 10 jun 2022

De VRT moet zich richten op haar kerntaken

“Met miljoenen smijten naar tv-vedetten behoort niet tot het takenpakket van de VRT.” Dat zei Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans in het Vlaams Parlement naar aanleiding van het debat over de peperdure exclusiviteitscontracten met tv-vedetten.
​​
​​Uit het meest recente VRT-jaarverslag blijkt dat de VRT met negentien schermgezichten exclusiviteitscontracten heeft afgesloten, waarvan er zes méér dan 25.000 euro per maand, of 300.000 euro per jaar verdienen. Nochtans stelt de beheersovereenkomst dat de VRT zich bij het afsluiten van contracten “terughoudend en marktconform opstelt en daarbij bovendien de hoogste standaarden hanteert op het vlak van kostenbewustzijn en kostenefficiëntie.”
​​
​​“Maar dat de openbare omroep maandlonen rondstrooit die hoger liggen dan dat van de president van de Verenigde Staten toont aan dat men net niet kostenbewust is bij de VRT”, zegt Slootmans. “Integendeel. Dit is niet alleen wrang voor de 116 personeelsleden die straks op straat worden gezet, maar voor alle Vlamingen die moeite hebben om alle rekeningen te betalen.”
​​“Het verdedigen van deze torenhoge lonen voor bepaalde schermgezichten toont aan hoe ver de Vlaamse regering en het VRT-management mijlenver afstaat van de man in de straat die vandaag zijn facturen niet betaald krijgt.”

"Dure exclusiviteitscontracten geen probleem vinden, bewijst de wereldvreemdheid van de Vlaamse regering"

​​
​​Minister Dalle vindt evenwel dat peperdure schermgezichten een belangrijke rol spelen in het televisielandschap en volgens hem zijn de superhoge lonen van sommigen geen probleem.​​
“Dit bewijst de wereldvreemdheid van de Vlaamse regering. De VRT moet zich richten op haar kerntaken: cultuur, nieuws, duiding, sport en educatie. Niet met het spekken van de rekeningen van BV’s.”