Persberichten
vrijdag, 01 jun 2018

De ‘warmste iftartafel’: CD&V-propagandaevenement op kosten van de Genkse belastingbetaler?

Vandaag, 1 juni, organiseert het stadsbestuur van Genk in samenwerking met Turkse verenigingen het evenement ‘de warmste iftartafel’. De avond wordt – volgens de officiële uitnodiging – georganiseerd ‘ter gelegenheid van de gezegende maand Ramadan’ en vindt plaats in de polyvalente zaal van de Turkse Diyanet-moskee Yunus Emre in Sledderlo. Als sprekers staan op het programma: CD&V-burgemeester Wim Dries en CD&V-schepen Ali Çaglar. De uitnodiging die voor de iftar werd rondgezonden, is ondertekend door Dries, alsook door CD&V-schepen van Sociale Zaken Geert Swartenbroekx.

Chris Janssens, Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Genkse gemeenteraad, heeft ernstige bedenkingen bij de organisatie van dit evenement: “De uitnodigingen werden verstuurd door twee CD&V’ers en op de avond zelf zijn de twee enige sprekers ook prominente CD&V’ers. En dat op enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hier wordt op kosten van de stad Genk een propagandanummertje opgevoerd dat de CD&V moet verzekeren van de steun van de Turkse kiezer.”

Volgens de Vlaams Belang-lijsttrekker was enige terughoudendheid in dit verkiezingsjaar toch wel op zijn plaats geweest. Hij vraagt zich dan ook af of “met de organisatie van dit evenement geen grens overschreden is”. Een Vlaamse omzendbrief vraagt immers dat lokale besturen zichzelf strenge regels opleggen inzake neutraliteit. Zeker in een verkiezingsjaar moet men de nodige voorzichtigheid in acht nemen.

Chris Janssens: “Het is bekend dat Wim Dries en de CD&V in Genk er alles aan doen om de Turkse kiezer aan zich te binden en graag een oogje dichtknijpen voor de nefaste en integratiebelemmerende rol van Diyanet. Maar deze vorm van campagnevoeren met geld van de Genkse burger is mogelijk wettelijk zelfs een brug te ver. Ik zal dan ook in het parlement aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans vragen of een dergelijke jacht op de Turkse stem met gemeenschapsgeld wel wettelijk is.” Ook in de Genkse gemeenteraad zal Chris Janssens aan burgemeester Wim Dries de nodige kritische vragen stellen over dit evenement, in de eerste plaats over de kostprijs.