Nieuws
dinsdag, 18 jan 2022

“Dean (4) zoveelste slachtoffer Belgisch justitiebeleid”

Maandag werd het lichaam van de vierjarige Dean gevonden in Zeeland. Hij werd ontvoerd door Dave De Kock, die hem naar alle waarschijnlijkheid om het leven bracht. De dader was niet aan zijn proefstuk toe: eerder werd hij veroordeeld omdat hij een andere peuter (Miguel, 2 jaar) gruwelijk om het leven bracht. Toch kon hij opnieuw toeslaan. Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang) betuigt haar medeleven aan de nabestaanden, maar wijst ook het Belgisch justitiebeleid met de vinger. “De kleine Dean is het zoveelste slachtoffer van het lakse Belgisch justitiebeleid”, klinkt het. Volgens het Vlaams Belang had De Kock een zwaardere straf moeten krijgen en beter in de gaten gehouden worden. “Tijdens en na zijn celstraf.”

Aan de zoektocht naar de vermiste Dean Verberckmoes (4) kwam gisteren een verschrikkelijk einde: het lichaampje van de jongen werd gevonden in Zeeland. “Hier zijn geen woorden voor”, zo betuigt Bury haar medeleven aan de nabestaanden. “Mijn moederhart bloedt bij het lezen van dit verschrikkelijk nieuws. Ik hoop dat de nabestaanden voldoende steun genieten om deze tragedie te boven te komen, al kan ik mij voorstellen dat dat nooit helemaal zal lukken.”

Dean is het zoveelste slachtoffer van een laks Belgisch justitiebeleid: “Waarom kon De Kock opnieuw contact onderhouden met kinderen?”

Alles wijst er op dat Dean werd ontvoerd en om het leven gebracht door Dave De Kock, die maandag ook in Nederland werd opgepakt. De Kock was niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd in 2010 al eens veroordeeld voor de fatale mishandeling van zijn 2-jarige stiefzoon. Na twee jaar voorhechtenis, en na zijn veroordeling nog eens zeven jaar cel kon De Kock in juli 2017 de gevangenis verlaten met een enkelband. De man werd nadien niet meer opgevolgd en kon nu dus opnieuw toeslaan.

De zaak doet daarmee denken aan tal van zaken die door recidivisten zijn gepleegd. Ook al had De Kock een stevig gerechtelijk verleden, kon hij toch vrijkomen en opnieuw een gelijkaardige misdaad plegen. “Dean is – net zoals zovele anderen – het zoveelste slachtoffer van het lakse Belgische justitiebeleid”, stelt Bury. “Want waarom kon De Kock opnieuw contact onderhouden met kinderen? Al jarenlang beloven justitieminister Vincent Van Quickenborne en zijn voorgangers verbeteringen en hervormingen, maar de realiteit is bitter teleurstellend.”

Het Vlaams Belang zal minister van justitie Vincent Van Quickenborne hierover uitgebreid ondervragen. “De minister is nu al zijn paraplu aan het opentrekken”, vreest Bury echter. “De realiteit is dat zijn partij al meer dan 22 jaar aan de macht is, net zoals de meeste van de andere regeringspartijen. De Kock had strenger moeten gestraft worden, en tijdens en na zijn straf moeten rekenen op strenge opvolging met voorwaarden. Punt.”