Nieuws
donderdag, 07 sep 2023

Defecte bussen De Lijn hoofdoorzaak geschrapte ritten

Foto: Istock. Defecte bussen De Lijn hoofdoorzaak geschrapte ritten

Dit jaar alleen al werden 18.000 ritten geschrapt bij De Lijn. De hoofdoorzaak zijn technische problemen met de bussen van de openbare vervoersmaatschappij. Het aantal defecte ritten neemt ook alleen maar toe. “Dit is een structureel probleem dat dringend aangepakt moet worden”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Er moet geld uitgetrokken worden voor het onderhoud van de bussen.”

Het leidt tot frustratie bij heel wat busreizigers: vertragingen en geschrapte ritten. De voornaamste reden zouden problemen zijn met de nieuwere bussen. Vooral bij hybride bussen zijn er heel wat defecten. Structureel onderhoud is er niet. “Dit is een probleem dat alleen maar groter kan worden als er niet ingegrepen wordt”, zegt Verheyden. 

“Dit is een probleem dat alleen maar groter kan worden als er niet ingegrepen wordt”

Volgens het Vlaams Parlementslid is het essentieel dat er onmiddellijk meer geïnvesteerd wordt in het aanwerven van technici die de bussen structureel onderhouden en nazien. “Dat is de enige manier waarop je dit probleem kan aanpakken”, aldus Verheyden. “Alle Vlamingen moeten op De Lijn kunnen rekenen. Dat is vandaag allesbehalve het geval.”

“Als de Vlaamse overheid meer mensen op het openbaar vervoer wil krijgen moet ze dat niet doen door automobilisten te pesten of door andere transportmodi zo ongemakkelijk mogelijk te maken”, besluit Verheyden. “Neen, het moet net door het openbaar vervoer aantrekkelijk te maken. Dat er 18.000 ritten per jaar geschrapt worden in Vlaanderen zorgt ervoor dat het vertrouwen in De Lijn daalt.”