Nieuws
donderdag, 02 jun 2022

Defensie haalt Chinese wifirouters dan toch uit gebruik

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) haalt 300 wifirouters van het Chinese staatsbedrijf Huawei uit gebruik. “Huawei is door China verplicht zijn informatie te delen met de Chinese Communistische Partij”, zegt volksvertegenwoordiger Annick Ponthier. “Eerder ontkende Dedonder dat de Chinese routers in gebruik waren bij Defensie. Ofwel loog ze dus schaamteloos, ofwel is ze incompetent omdat ze er niks vanaf wist.”

Het kabinet van minister Dedonder gaf onlangs grif toe dat Defensie dan toch honderden Huawei-routers besteld had, ondanks de gekende bezorgdheden rond Chinese spionage. “Huawei werd immers al door de Verenigde Staten van spionage beschuldigd en het bedrijf is daar ook voor gesanctioneerd in 2018”, aldus Ponthier. “Hoegenaamd niet het eerste of enige Chinese wapenfeit op dit gebied. Wie voor strategische sectoren als defensie Chinees koopt is ofwel naïef, ofwel van kwade wil.”

“Het is hoogst verdacht dat Dedonder eerst ontkende dit soort wifirouters te gebruiken en deze nu halsoverkop weg wil”

Nu zou Dedonder de bewuste routers uit gebruik halen en vervangen door andere. “Het zou gaan om 610 mobiele internetrouters die tussen 2016 en 2019 besteld zijn bij Huawei, waarvan er nog 300 onlangs gebruikt werden”, vervolgt Ponthier. “Dat is een loopje nemen met onze nationale veiligheid, want Huawei staat gekend als een spionagevehikel van de Chinese Communistische Partij. Het bedrijf moet bij wet samenwerken met de Chinese veiligheidsdiensten en de overheid toegang verlenen tot zijn IT-systemen.”

“Toen bekend werd dat Defensie Huawei-routers en -servers voor ADIV besteld had, stelde ik al een mondelinge vraag hierover aan de minister. Toen bleek er volgens haar nog niks aan de hand”, merkt Ponthier tot slot op. “Bovendien zouden alle wifirouters en servers afdoende door onze Defensie kunnen worden bewaakt tegen buitenlandse inmenging. De beslissing van Dedonder doet vermoeden dat onze angst al bewaarheid werd, namelijk dat er al sprake was van Chinese spionage.”