Nieuws
donderdag, 02 mei 2024

Defensie krijgt geen bewapende drones, door laffe houding Open Vld

Foto: iStock. Defensie krijgt geen bewapende drones, door laffe houding Open Vld

Het Vlaams Belang was vandaag in de commissie Defensie bereid voor een wisselmeerderheid te zorgen over een resolutie voor de bewapening van drones. “Maar omdat de Open Vld afzag van een stemming over hun eigen voorstel, kwam het niet zo ver”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “De Vlaamse liberalen laten werkelijk al hun overtuigingen varen voor de macht. Zelfs een verzwakken van Defensie hoort daar blijkbaar bij.”

Ponthier herinnert zich hoe de Open Vld in februari nog uitpakte met een ‘stevig’ defensieplan. Zo moest het leger niet enkel tanks en nieuwe gevechtsvliegtuigen krijgen, maar ook bewapende drones. “Onbewapend kunnen drones enkel verkenningsopdrachten uitvoeren, en verliezen ze veel van hun betekenis en nut”, aldus Ponthier. “In meerdere Europese landen, waaronder Nederland, kunnen drones om die reden dan ook bewapend worden ingezet.”

“Open Vld blijft de dweil van de Wetstraat”

Vandaag werd in de commissie Defensie gedebatteerd over een Open Vld-resolutie om de drones van de Belgische Defensie van wapens te voorzien. “Omdat de resolutie steun genoot van cd&v, N-VA, Les Engagés en ook van onze partij, leek een wisselmeerderheid in de maak. Tot de initiatiefnemer van de resolutie in kwestie, Kamerlid Tim Vandenput (Open Vld), liet verstaan geen stemming te vragen”, aldus Ponthier. “Het luidde dat ‘de geesten nog moesten rijpen’ en dat het debat van vandaag ‘een basis’ kon zijn voor een volgende regering.”

“En daarmee deed de Open Vld, het zevende partijtje dat de Belgische premier mocht leveren, haar reputatie van dweil van de Wetstraat alle eer aan. Vandenput maakte vandaag een diepe buiging voor de echte leiders van Vivaldi: de dogmatici van Ecolo en Groen, en de PS, die van meet af aan tegen de bewapening van de onbemande toestellen gekant waren”, merkt Ponthier tot slot op. “En dit in tegenstelling tot de zusterpartij van de Open Vld, de MR, die in dit dossier wel het lef heeft gehad om tegen de groenlinkse dictaten in te gaan.”