Nieuws
woensdag, 07 jun 2023

Defensiebegroting: gebrek aan investeringen

Foto; iStock. Defensiebegroting: gebrek aan investeringen

Het Vlaams Belang stemde in de Kamercommissie Defensie tegen de begrotingsplannen van minister Ludivine Dedonder (PS). “We kunnen ons absoluut niet vinden in de aanpak van een aankoopdossier rond nieuwe fregatten”, zegt Kamerlid Steven Creyelman. “Een aanpak die een gebrek aan investeringen tot gevolg heeft.

Voor de onderzeebootbestrijding waren de oude schepen aan vervanging toe. Om deze reden had de regering twee Anti-Submarine-Warfare-fregatten besteld bij een Nederlandse firma. De aankoop gebeurde in het kader van de Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking, kortweg BeNeSam. Oorspronkelijk raamde men die toestellen op 1 à 1,2 miljard euro, maar opeens kreeg het parlement een factuur voorgeschoteld van zo’n 2,025 miljard. “Dedonder trachtte zich weg te stoppen achter de inflatie en bijkomende uitrusting van de schepen”, aldus Creyelman, “Maar dat alleen kan deze bijna verdubbelde factuur niet verklaren. België heeft zich gewoon laten rollen tijdens de onderhandelingen met onze noorderburen.”

Het feit dat minister Dedonder stelde dat er een maatschappelijke return is voorzien voor onze defensie-industrie ter waarde van 355 miljoen euro, overtuigt het Vlaams Belang niet. “Wie zegt dat we die economische return ook effectief zullen genieten?”, vraagt Creyelman zich af. “De Nederlanders bepalen ‘op basis van de noden’ welke bedrijven zullen deelnemen aan het project. Dat klinkt allemaal zeer voorwaardelijk en voor hetzelfde geld blijven we met lege handen achter. Dit lijkt wel een ‘sequel’ op de F-35-saga.” 

“Dedonder moet werk maken van de 2 procent-norm”

Vlaams Belang maakt zich vooral grote zorgen over de gevolgen van de tegenvallende fregattenfactuur voor de beloofde budgettaire herwaardering van Defensie. De regering zag zich namelijk genoodzaakt verschillende strategische aankoopdossiers te pauzeren. “De minister heeft hiervoor een fantastisch eufemisme bedacht: ‘herplannen in de tijd’. In onze oren klonk het vooral als uitstellen voor een onbepaalde periode wegens geldgebrek”, gaat Creyelman verder. “Ik vrees dat er weinig in huis zal komen van de beloofde investeringen in het STAR-plan.”

De algemene budgettaire inspanning voor Defensie blijft steken op 1,2 procent van het bbp in 2023. “Dedonder had al een magere doelstelling in het vooruitzicht, met name 1,54 procent defensie-uitgaven tegen 2030”, concludeert Creyelman, “Deze lat lag voor de NAVO al veel te laag, maar aan dit tempo presteren we daar zelfs ruim onder met 1,27 procent tegen 2030. We roepen, met een oorlog aan onze oostgrenzen indachtig, de minister op om zo snel mogelijk werk te maken van de 2 procent-norm.”