Nieuws
woensdag, 20 dec 2023

Defensiebeleid Vivaldi op ieder vlak een mislukking

Foto: iStock. Defensiebeleid Vivaldi op ieder vlak een mislukking

Zowel op het vlak van personeel, materieel en budget stelt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) teleur, en daar zijn vooral onze militairen en burgers het eerste slachtoffer van. Dat was de conclusie van het Vlaams Belang bij de plenaire bespreking van de laatste beleidsnota van Dedonder. Ze heeft bitter weinig gerealiseerd”, stelt Kamerlid Annick Ponthier. “Alle grote werven bij Defensie liggen na drie jaar nog volledig open.

Het Vlaams Belang uit scherpe kritiek op het gebrek aan verwezenlijking van de ambities in het STAR-plan en de beleidsnota’s van Dedonder. Ook het cruciale personeelsbeleid krijgt van de partij een onvoldoende “Van de veelbelovende rekruteringsplannen en personeelsdoelstellingen voor Defensie is niets in huis gekomen”, aldus Ponthier. “Meer dan vier op tien nieuwe rekruten vallen af of vertrekken nog tijdens de opleidingsperiode. Zowat elk buurland doet het beter.”

Ook het aankoopbeleid kan het Vlaams Belang niet bekoren. De partij verwijst naar de blunder van de aankoop van drones die enkel voor observatie dienen, en naar de investering in twee nieuwe fregatten, die zowat 800 miljoen euro duurder uitvalt dan voorzien. De Inspectie voor Financiën plaatste al grote vraagtekens bij die overschrijding. “En broodnodige investeringen worden hierdoor nu naar de volgende legislatuur doorgeschoven, alsof we dan budgettair opeens veel ruimte zullen hebben”, klinkt het bij Ponthier. 

“Het blunderboek van Dedonder neemt stilaan groteske proporties aan”

“We zijn ook erg bezorgd over de voorraden bij Defensie”, gaat het Kamerlid verder. “Een aanzienlijke hoeveelheid wapens en munitie is naar Oekraïne gestuurd maar de lege stocks worden niet aangevuld.” Wat de maatschappelijke terugverdieneffecten betreft, krijgt Dedonder van Vlaams Belang ook nul op het rekest. Het is namelijk lang nog niet zeker dat we de aangekondigde economische return bij de grote defensieaankopen zullen halen. 

Ook de budgettaire ambities werden volgens het Vlaams Belang niet gehaald. “De Vivaldi-regering heeft helemaal geen concreet groeipad richting de 2 procent-norm”. “Er is een vage intentieverklaring om tegen - hou u vast - 2035 aan die 2 procent te zitten, maar dan wel gekoppeld aan bijvoorbeeld klimaatdoelstellingen”, merkt Ponthier op. “In deze context zal niet veel overblijven voor een slagkrachtige defensie. Voorlopig ziet het ernaar uit dat we zelfs de 1,54 procent die de regering voor 2030 vooropstelt niet zullen halen. België investeert ongeveer 20 procent van het defensiebudget in materieel, terwijl de mediaan onder NAVO-lidstaten 27,8 procent is.”