Nieuws
woensdag, 01 sep 2021

Demir geeft landbouwers geen uitstel voor bemesting: “Maar in Wallonië kan het wel?”

Het Vlaams Belang aanvaardt niet dat milieuminister Zuhal Demir (N-VA) de landbouwers geen uitstel geeft rond de bemestingsnormen. De uitzonderlijk ongunstige weersomstandigheden verhinderden immers veel boeren om hun velden te bemesten. De deadline van bemesting was gisteren en men vroeg om deze te verlengen tot 10 september. Daar ging de minister echter niet op in waardoor veel boeren nu met hun mest dreigen te blijven zitten. “Wij willen dat minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) tussenkomt zodat de landbouwers niet in de kosten of schulden komen om hun ongebruikte mest weg te werken”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). “Onze boeren hebben het al moeilijk genoeg en wij moeten hen steunen.”

De natste zomer sinds 1833 leidde tot een achterstand in de tarweoogst. Op veel percelen is de tarwe nog niet gemaaid, op andere ligt het stro nog te drogen. Dat betekent dat veel boeren hun velden nog niet konden bemesten. Desalniettemin wil minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de uitrijregeling voor dierlijke vloeibare mest niet verlengen en negeert ze zo de vraag van de Boerenbond en vele andere landbouworganisaties. Het Vlaams Belang en de Boerenbond reageren teleurgesteld. “Onze landbouwers hebben recht op een toekomst in Vlaanderen en wij moeten hen daarin steunen”, vindt de partij.

“Zuhal Demir en de landbouwers in Vlaanderen: geen goed huwelijk”

Het Vlaams Belang steunt dan ook de vraag van de landbouworganisaties om uitstel. “In Wallonië mogen landbouwers wel bemesten tot 15 september, waarom zou dat dan in Vlaanderen niet kunnen?”, vraagt Sintobin. Minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) moet Demir haar mening dan ook doen herzien, vindt de partij. Ook Vanessa Saenen, de woordvoerster van de Boerenbond, betreurt dat Demir niet ingaat op het uitstel. “Landbouwers hebben geen kantoorjob waar je eenvoudig met deadlines kan werken”, klinkt het. Net als het Vlaams Belang wijst ook Saenen op het feit dat er wel een Europees wettelijk kader bestaat dat tegemoet komt aan extreme weersomstandigheden.

Als we niet ietwat toegefelijk zijn, zullen tal van boeren in de kosten of schulden komen”, gaat Sintobin verder. “Dierlijke vloeibare mest dat niet op de grond kan worden gebracht moet immers afgevoerd worden naar mestverwerkingsinstallaties en daarvoor moet je veel betalen.” En de capaciteit van mestverwerkingscentra kan niet zomaar worden uitgebreid, zo liet Thomas Vannecke van het Vlaams Centrum voor Mestverwerking eerder al weten. “Ook is genoeg opslagcapaciteit van belang om groeiende planten in het voorjaar te bemesten”, besluit Sintobin. Voor het Vlaams Belang is het dus geen optie dat boeren blijven zitten met hun mest. “En al zeker niet dat ze opdraaien voor de kosten door overschotten vanwege een ondoordachte beslissing van Demir.”