Nieuws
maandag, 15 mei 2023

Demir geeft subsidies om privétuinen in de gaten te houden

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) reikt een subsidie van 60.000 euro uit aan de stad Genk om overtredingen op privédomein die een negatief effect kunnen hebben op het klimaat, op te sporen. Zo kan men nagaan of iemand paadjes zonder vergunning in de tuin liggen heeft. “Dit is de satire voorbij”, reageert Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Is Demir nu echt volkomen doorgeslagen? Laat de privé-eigendom van mensen met rust en laat ze hun tuin inrichten zoals ze zelf willen!”

Dit weekend raakte het nieuws bekend dat de Limburgse stad Genk wil inzetten op “omgevingshandhaving” op privédomein. Demir ondersteunt het voornemen met een subsidie van 60.000 euro. Het gaat om overtredingen zoals het plaatsen van een illegale grondwaterpomp, maar ook om bijvoorbeeld onvergunde verharding. “Wie een paadje in zijn tuin heeft aangelegd, zal binnenkort mogelijks de politie aan zijn of haar deur krijgen”, zegt Janssens. “Blijkbaar vindt de Vlaamse regering de problematiek van onvergunde paadjes in privétuinen prioritair.”

“Is er ook maar één iemand die gelooft dat de grondwaterstanden zich sneller zullen herstellen of dat de klimaatproblemen zullen afnemen als de overheid kan binnenkijken in privétuinen?”

Het Vlaams Belang is dan ook hard voor minister Demir. “Dit zijn ronduit totalitaire praktijken”, aldus Janssens. “Is er ook maar één iemand die gelooft dat de grondwaterstanden zich sneller zullen herstellen of dat de klimaatproblemen zullen afnemen als de overheid kan binnenkijken in privétuinen? Ik vraag me bovendien af hoe men dit in de praktijk wil realiseren. Zullen er binnenkort drones over onze tuinen vliegen?”

Het Vlaams Belang roept de Vlaamse regering en de lokale besturen op om het roer radicaal om te gooien. “Wij zijn absoluut niet tegen het ontharden van tuintjes”, besluit Janssens. “Maar we zullen de vrijheid van eenieder om z’n tuin in te richten zoals je zelf wil, blijven verdedigen. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat zo’n eenvoudig principe niet door iedereen wordt gedragen. Wie heeft er nog groenen in de regering nodig als je de N-VA van Zuhal Demir hebt?”