Nieuws
vrijdag, 09 dec 2022

Demir moet partnergeweld hard aanpakken

Foto: iStock. Demir moet partnergeweld hard aanpakken

Het Vlaams Belang pleit voor een hardere aanpak van partnergeweld naar aanleiding van de recente dodelijke familiedrama’s. “Het is jammer dat de traditionele partijen die problematiek veel te lang hebben laten liggen”, zegt Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert. “Wij eisen een beleid dat inzet op preventie, tijdig ingrijpen, voldoende ondersteuning van slachtoffers, maar vooral op de vroegere en kordatere bestraffing van daders.”

In het Vlaams Parlement vond er deze week een debat plaats over partnergeweld. Afgelopen weekend was er het tragische nieuws van een man in Dendermonde die zijn zwangere vriendin en hun vijfjarig kind vermoordde. Het afgelopen jaar alleen al kwamen er 22 vrouwen om het leven door partnergeweld. Volgens linkse partijen gaat het hier om gevallen van femicide, of moorden op vrouwen omdat ze vrouw zijn. Veel verhelpt die politisering van familiedrama’s evenwel niet. Heel wat slachtoffers van partnergeweld blijven met hun problemen zitten door een weinig doortastend beleid, met slechts 1 op de 5 van de vrouwen die werkelijk aangifte doet. In veel gevallen waarbij slachtoffers vielen, waren de politiediensten en het gerecht bovendien al op de hoogte van de problemen.

“Het is jammer dat de traditionele partijen de problematiek van partnergeweld veel te lang hebben laten liggen”, zegt Blancquaert. “Veel slachtoffers durven en kunnen geen aangifte doen. En wat nog erger is, is dat de vicieuze cirkel van geweld dan ook niet doorbroken wordt en er slachtoffers blijven vallen.”

“Elk slachtoffer van partnergeweld is er één te veel”

Volgens minister Zuhal Demir moet in het geval van intrafamiliaal geweld uithuiszetting altijd de regel zijn. “Die maatregel is nodig, maar schiet momenteel nog tekort”, aldus Blancquaert. “Het helpt inderdaad niet dat de bevoegdheden versnipperd liggen. Maar toen de N-VA deel uitmaakte van de federale regering heeft ze ook nagelaten om hier iets aan te doen.”

Demir moet volgen het Vlaams Belang het krachtdadige beleid uitvoeren waar zij en haar partij al jarenlang over praten. “Het is tijd om in te grijpen en om duidelijk te maken dat wij geen enkele vorm van seksueel geweld, partnergeweld, of intrafamiliaal geweld tolereren in Vlaanderen. Elk slachtoffer is er een te veel”, besluit Blancquaert. “Wij eisen een beleid dat inzet op preventie, tijdig ingrijpen, voldoende ondersteuning van slachtoffers, maar vooral op de vroegere en kordatere bestraffing van daders.”