Persberichten
woensdag, 05 jul 2023

Demir schrapt subsidies Green Offices na druk van Vlaams Belang

Naar aanleiding van een vraag van Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) schrapt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) de samenwerking en financiering met de Green Offices. Een panelgesprek met klimaatactiviste Anuna De Wever over ‘klimaatracisme’ zorgde voor ophef. Op de poster van het evenement stond het logo van de Vlaamse overheid. “Ik zou niet weten waarom Vlaams subsidiegeld naar zulke indoctrinatie zou moeten gaan”, zegt Van Rooy. De Vlaamse regering zou andere prioriteiten moeten hebben. De vraag stellen bleek meteen een succes, want Demir liet weten de subsidies stop te zetten.

Het panelgesprek ‘Climate Racism – an intersectional perspective in tackling the climate issue’ werd op 2 mei georganiseerd door onder meer Green Office en Durf Divers Denken aan de UGent. De panelleden, onder wie Anuna De Wever, bespraken er hoe de klimaatbeweging gedekoloniseerd moet worden en welke raakvlakken er zijn tussen ‘antiracisme’ en de klimaatbeweging. Op verschillende affiches om het evenement te promoten stond het logo van de Vlaamse regering. “Zijn het tegengaan van ‘klimaatracisme’ en het dekoloniseren van de klimaatbeweging oprechte bezorgdheden van deze Vlaamse regering?”, vroeg Sam Van Rooy zich af. “Ik wou van de minister weten wat de betrokkenheid van de Vlaamse regering is bij dit evenement, en hoeveel belastinggeld ermee gemoeid is.”

“Het blijft problematisch dat er belastinggeld vloeit naar organisaties waarvan de Vlaamse regering eigenlijk geen flauw idee heeft waar ze mee bezig zijn”

Op de vraag van het Vlaams Parlementslid liet Demir weten dat de Vlaamse regering geen standpunten inneemt rond klimaatracisme en er geen maatregelen of initiatieven rond neemt. Het logo van de Vlaamse overheid stond ook niet op de affiches op verzoek van de minister. Het zou gaan om een autonome beslissing van de UGent. De Vlaamse overheid steunt namelijk de doctoral schools van de UGent vanuit het departement Economie, Wetenschap en Innovatie onder minister Brouns (cd&v). Omdat de UGent besloten had dit panelgesprek met dat geld te financieren, stond het logo op de affiche.

Demir ging op vraag van Van Rooy ook na of er vanuit haar eigen departement Omgeving subsidies gingen naar de organisatie van dergelijke evenementen. In 2022 en 2023 sloot de Vlaamse Regering een samenwerkingsovereenkomst met het internationaal netwerk ‘Students Organizing for Sustainability International’, een organisatie die de Green Office-werking wil versterken en uitbreiden. De organisatie kreeg hiervoor 30.000 euro in 2022 en 36.300 euro in 2023. Demir heeft haar administratie nu de opdracht gegeven de samenwerking met en de financiering van de Green Offices stop te zetten. “Het toont aan dat oppositie voeren loont”, aldus Van Rooy. “Het is wel een problematische vaststelling dat er belastinggeld vloeit naar organisaties waarvan de Vlaamse regering eigenlijk geen flauw idee heeft waar ze mee bezig zijn. Ook vind ik het bedenkelijk, maar niet verrassend dat de woke-instelling UGent genaamd hier actief mee samenwerkt.”