Nieuws
dinsdag, 21 mrt 2023

Denemarken stuurt vluchtelingen terug naar Syrië: “Asiel moet tijdelijke gunst zijn”

Foto: wikimedia commons. Raimond Spekking.Denemarken stuurt vluchtelingen terug naar Syrië: “Asiel moet tijdelijke gunst zijn”

De Deense Raad van Beroep voor Vluchtelingen heeft het vrijdag veilig geacht voor Syrische vluchtelingen om terug te keren naar de provincie Latakia in het westen van het land. Denemarken kan nu dus verblijfsvergunningen voor Syriërs afkomstig uit de regio intrekken”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “België moet dit Deens voorbeeld zo snel mogelijk volgen. Wanneer een land of regio veilig is, is er geen nood meer tot asiel en moeten vluchtelingen gewoon terugkeren.

Wanneer de Deense immigratiedienst besluit de verblijfsvergunning van een vluchteling in te trekken, gaat de zaak automatisch naar de beroepscommissie voor behandeling. Die beroepscommissie, de hoogste autoriteit voor asielzaken in Denemarken, oordeelde nu dat de regio Latakia veilig is. In 2019 werd eerder ook al Damascus erkend als veilige regio. “De Denen erkennen dat asiel een gunst is van de lidstaat”, aldus Vandendriessche. “Landen in conflict zijn niet altijd permanent en volledig onveilig. Als de veiligheidssituatie het toelaat, moeten vluchtelingen teruggestuurd worden.”

“Door remigratie voorop te stellen, verminderen we het aanzuigeffect”

In België krijgt een vluchteling een tijdelijk verblijfsrecht van vijf jaar, waarna hij een onbeperkt verblijfsrecht krijgt. In de praktijk wordt die verblijfsvergunning bijna nooit ingetrokken. “Het huidig model is onhoudbaar”, vervolgt Vandendriessche. “In 2022 waren er bijna 40.000 asielzoekers in België. Een groot deel hoopt hier te kunnen genieten van een ruime sociale zekerheid. Door duidelijk te stellen dat we remigratie vooropstellen, verminderen we ook het aanzuigeffect.”

Voorlopig zijn Denemarken en Hongarije de enige landen die verblijfsvergunning voor Syriërs hebben ingetrokken. “Niet toevallig hebben die landen nu ook een lager aantal asielzoekers dan de rest van Europa”, besluit Vandendriessche. “De boodschap naar vluchtelingen moet duidelijk zijn: asiel is een tijdelijke gunst, geen ‘win for life’. België, dat middenin een asielcrisis zit, zou dat voorbeeld beter volgen.”