Nieuws
vrijdag, 04 nov 2022

Derde explosie in week tijd: inzet leger dringend nodig

Na de derde bomaanslag in Antwerpen in amper een week tijd klopt het Vlaams Belang opnieuw op tafel. De partij wil op risicoplaatsen een tijdelijke inzet van legerpatrouilles. “Daarenboven moet er veel kordater en proactiever opgetreden worden tegen de mocromaffia. Dit bommengeweld moet een halt toegeroepen worden: dat kunnen we door de gekende dekmantels te sluiten, de gekende verdachten te vervolgen en zoveel mogelijk op te pakken voor verhoor, razzia’s, inbeslagnames en andere tactieken die de drugshandel volledig kan verlammen. De onverschilligheid van Bart De Wever moet stoppen; tijd voor Operatie Hades.”

Na twee bomaanslagen in Wilrijk - waarvan één op een verkeerd huis alwaar een oudere dame woont die doodsangsten moest uitstaan - werd afgelopen nacht ook een aanslag gepleegd in Berchem. De drugsoorlog loopt op in intensiteit, maar volgens het Vlaams Belang zijn er oplossingen.

Operatie Hades: leger inzetten en samenscholingsverbod

“Met binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan het stuur dreigt dit land een narcostaat te worden”, vindt Antwerps kopstuk Filip Dewinter (Vlaams Belang). “Daarom moeten we in de aanpak van drugscriminaliteit eindelijk verder kijken dan loutere veroordelingen: die kosten veel geld, tijd en mankracht en zijn vatbaar voor procedurefouten. De overheid heeft meerdere instrumenten en moet die nu allemaal inzetten voor de veiligheid van de Antwerpenaren.”

“Daarom heeft onze partij een pakket aan onmiddellijk uitvoerbare maatregelen samengesteld, vervat in het Hades-plan”, vervolgt Dewinter. “Eerst en vooral moeten we het meest extreme geweld stoppen door tijdelijke patrouilles door het leger in risicobuurten. Verder is een samenscholingsverbod in de ergste drugsstraten noodzakelijk, aangevuld met een detentiecentrum voor illegalen. Dit gezien die groep veelvuldig wordt ingezet door de drugsmaffia.”

Andere paden nemen in drugsoorlog

Politioneel moet ook anders gedacht worden, vindt Dewinter. “Te veel en te lang hebben de Antwerpse en federale politiediensten al hun eieren in de veroordelingsmanden gelegd. Die zijn echter al te kwetsbaar. Er zijn meerdere manieren om de mocromaffia lam te leggen. Het moet sluitingen van dekmantels, administratieve aanhoudingen, razzia’s, inbeslagnames, identiteitscontroles… regenen zodat de dagelijkse werking van deze gangsters stilvalt.”

Eerder dit najaar organiseerde Vlaams Belang Antwerpen ook een campagne die aandacht legt op de gebruikerszijde van het drugsvraagstuk. “Want zonder drugsgebruikers, geen drugshandel”, besluit Dewinter. De partij wil zo onder meer rijke cocaïnegebruikers viseren met monsterboetes, gezien net deze groep de vraag omhoogstuwt.