Nieuws
maandag, 03 jan 2022

“Diefstallen door illegalen konden vermeden met effectief terugkeerbeleid”

Inwoners van Bredene bleven verbouwereerd achter na een incident in hun gemeente, waarbij twee illegalen onmiddellijk na hun vrijlating hun criminele activiteiten konden voortzetten. “Ze hadden op het politiebureau een bevel om het grondgebied te verlaten gekregen”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Ortwin Depoortere. “Maar in dit land wordt aan zo’n bevelen natuurlijk nauwelijks een gevolg gegeven.”

“In een shoppingcenter in Bredene werd enkele dagen geleden door twee vreemdelingen zonder verblijfsvergunning een diefstal gepleegd. De politie pakte het duo op en nam hen mee naar het bureau”, aldus Depoortere. “Ze mochten echter al snel weer beschikken, maar kregen van de Dienst Vreemdelingenzaken wel nog een bevel om het grondgebied te verlaten mee. En nauwelijks tien minuten later werden ze weer opgepakt. Deze keer was een van de illegalen aan de handvaten van wagens aan het voelen en had zijn kompaan een fiets gestolen. De fiets in kwestie werd ook nog eens in de richting van de agenten gegooid.”

“Het bezoekje aan het politiebureau was voor de illegalen een vervelend tijdverlies tussen de diefstallen door”

“Het is in dit land helaas zo dat 80 procent van dat uitwijzingsbevelen zonder enig gevolg blijft. Illegalen die geklist worden wegens diefstal leggen een dergelijk papiertje dus doorgaans naast zich neer, net zoals de kleptomanen in Bredene”, aldus Depoortere. “Deze keer ging het dan nog om geboefte dat zich ledig houdt met auto-inbraak en fietsdiefstal. Maar in 2014 mocht ene Mohamed Belkaïd, het eigenlijke brein achter de aanslagen in Parijs, na betrapt geweest te zijn op diefstal van de politie ook beschikken met een schriftelijk bevel het land te verlaten. Indien daaraan toen wel effectief gevolg was gegeven had dit de stad Parijs 129 doden en 350 gewonden bespaard.”

“Na tien minuutjes reeds hervallen in strafbare feiten mag pure slapstick lijken, maar het is dat uiteraard allerminst. Het is daarentegen bijzonder ernstig dat zulke recidivezaken überhaupt kunnen blijven gebeuren”, besluit Depoortere. “Criminele illegalen kunnen in dit land na een arrestatie hun activiteiten gewoon voortzetten. En zolang uitwijzingsbevelen een vodje papier blijven en er niets fundamenteels gedaan wordt aan het falende terugkeerbeleid zal dit blijven voortduren. Dit moet stoppen.”