Nieuws
maandag, 20 nov 2023

Dierenmishandeling hard en snel aanpakken

Foto: iStock. Dierenmishandeling hard en snel aanpakken

Het Vlaams Belang pleit al jaren voor een harde en snelle aanpak van dierenmishandeling. Op sociale media zijn harde beelden opgedoken van dierenmishandeling op een manege in Peer. Het gemeentebestuur besloot uiteindelijk een procedure tot sluiting op te starten. “Het is verschrikkelijk om weerloze dieren te zien lijden”, zegt Vlaams Parlementslid Els Sterckx. “Dit moet grondig onderzocht worden, maar er moet vooral sneller ingegrepen worden. Al sinds de zomer waren er blijkbaar meldingen van klachten bij het Departement Dierenwelzijn.”

De beelden die rondgaan op sociale media zijn hard. Een pony wordt hardhandig aangepakt met een zweep door een leraar. Het is jammer genoeg niet de eerste keer dat er klachten over de manege die eigendom is van de stad Peer opduiken. Volgens het gemeentebestuur zouden er al sinds de zomer klachten zijn ingediend over dieren die te mager of ziek zijn en die onvoldoende voedsel krijgen. De klachten werden steeds overgemaakt aan het Departement Dierenwelzijn.

“Elke dag dat er niet wordt ingegrepen is een dag teveel”

Sterckx is tevreden dat de procedure tot sluiting van de manege is opgestart, maar vraagt zich af waarom pas ingegrepen werd nadat de beelden van de mishandeling viraal gingen. “Nadat een of meerdere klachten worden ingediend over dierenwelzijn gaat het nog steeds te traag”, zegt het Vlaams Parlementslid. “Elke dag dat er niet wordt ingegrepen is een dag teveel. Er moet korter op de bal gespeeld worden.”

Het Vlaams Belang vraagt dat de reactietijd bij klachten van dierenmishandeling onder de loep wordt genomen. “Het is uiteindelijk natuurlijk aan het parket om te oordelen over de zaak, maar dat weerhoudt niemand ervan om het aantal controles op te voeren en bij vermoedens van ernstige mishandeling eventueel tijdelijk de activiteiten stop te zetten tot er garanties zijn dat het welzijn van de betrokken dieren gewaarborgd is”, besluit Sterckx. “We mogen dierenmishandeling nooit normaal vinden.”