Nieuws
donderdag, 15 mei 2025

Digitale watermeter is zoveelste aanval op de koopkracht van de Vlaming

De Vlaamse regering wil elk huishouden verplicht uitrusten met een digitale watermeter. Daarmee krijgen waterbedrijven niet alleen zicht op uw verbruik, maar ook de mogelijkheid om vanop afstand de kraan dicht te draaien. Het Vlaams Belang waarschuwt voor hogere waterfacturen en steeds verdergaande controle. “Als minister Jo Brouns (cd&v) de koopkracht van de Vlamingen wil beschermen, dan heb ik maar één boodschap: weg ermee, met die digitale watermeter”, zegt Vlaams Parlementslid Dries Devillé.

Tegen 2030 moeten alle Vlaamse huishoudens beschikken over een digitale watermeter. De Watergroep en andere watermaatschappijen kunnen zo op elk moment monitoren wanneer, waar en hoeveel water gezinnen verbruiken. Het Vlaams Belang ziet hierin geen moderne dienstverlening, maar een zoveelste voorbeeld van overheidsdwang. “We mogen niet meer verwarmen, rijden, eten of bouwen zoals we willen. Nu komt daar zelfs ons waterverbruik bij. Dit is pure controlezucht”, aldus Devillé.

“Deze maatregel moet van tafel – niet morgen, maar vandaag”

Volgens het Vlaams Parlementslid is het echte doel van deze digitale meters duidelijk: de waterfactuur verhogen. “We hebben dit al eerder gezien bij de digitale elektriciteitsmeter. Eerst werd die verkocht als klimaatmaatregel, daarna volgde de prijsstijging. Vandaag dreigt exact hetzelfde met het water”, zegt hij. Het Vlaams Belang wijst erop dat Vlaanderen nu al tot de duurste regio’s van Europa behoort op vlak van waterprijzen. “In landen als Spanje, Portugal en Italië – waar de droogte veel groter is – blijft water tot twee derde goedkoper. Daar verhoogt men de prijs niet om zogezegd het klimaat te redden.”

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de verplichte invoering van de digitale watermeter en roept op tot gezond verstand. “De Vlaming wordt uitgeperst. Gas duurder, elektriciteit duurder, en binnenkort ook water duurder. Terwijl de regering beweert de koopkracht te beschermen, draait ze in werkelijkheid de kraan verder dicht voor de gewone man”, besluit Devillé. “Deze maatregel moet van tafel – niet morgen, maar vandaag.”