Nieuws
donderdag, 09 mrt 2023

Digitalisering: “Meer toegankelijkheid en veiligheid nodig”

Foto: iStock. Digitalisering: “Meer toegankelijkheid en veiligheid nodig”

Jaarlijks peilt het Interuniversitair Micro-Electronica Centrum IMEC naar de digitale trends in Vlaanderen via de Digimeter. “En daaruit blijkt duidelijk dat lang niet alle Vlamingen klaar zijn voor een digitale transformatie”, zegt Kamerlid Erik Gilissen. “Er zijn diverse struikelblokken op het vlak van vaardigheden en daarnaast neemt ook het vertrouwen in digitale toepassingen af.” Het Vlaams Belang pleit voor meer toegankelijkheid en voor een betere databescherming.

De imec.digimeter monitort het bezit en het gebruik van media en ICT in Vlaanderen en peilt naar de attitude van de bevolking ten opzichte van technologische ontwikkelingen. Een stijgend aantal mensen geeft toe dat de evolutie in de digitale technologie voor hen wat te snel gaat. “Er heerst vooral veel onduidelijkheid over nieuwe technologieën zoals AI, blockchain, Metaverse, cryptomunten, NFT, en dergelijke meer”, aldus Gilissen. “Het gaat hierbij niet enkel om ouderen, ook bij jongeren gaat dat cijfer helaas in stijgende lijn.”

“De cyberhacks in diverse steden en gemeenten hebben niet bijgedragen tot het vertrouwen”

Ook de bereidheid om data te delen neemt af. De toename van het aantal phishing berichten noopt dan ook tot waakzaamheid. “Ook de cyberhacks in verschillende steden en gemeenten voeden de bezorgdheid”, vervolgt Gilissen. “Bij die hacks kwam niet alleen de publieke dienstverlening in het gedrang, ook werden er gevoelige documenten en persoonlijke data te grabbel gegooid op het internet. Niet verwonderlijk dat het enthousiasme voor digitalisering in dalende lijn gaat.”

Niet iedereen is klaar voor een doorgedreven digitale transformatie en de cyberaanvallen op overheidsdiensten, ziekenhuizen en andere organisaties vergroten het wantrouwen. Het Vlaams Belang wil dat digitale toepassingen gebruiksvriendelijk en makkelijk toegankelijk zijn voor iedereen en dat persoonlijke gegevens beter worden beveiligd. “Bij onvoldoende weerbaarheid vormen organisaties een gemakkelijke prooi voor ongewenste inmenging”, besluit Gilissen, die over de materie staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) zal ondervragen. “Een degelijke databeschermingsstrategie is van essentieel belang.”