Nieuws
dinsdag, 08 mrt 2022

Discriminatie van Russische studenten helpt Oekraïne niet

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weigert nog langer om aan Russische studenten een studiebeurs te verlenen. “Slecht idee, want dit treft vooral Russische uitwisselingsstudenten die niets met de oorlog te maken hebben en vaak zelfs erg kritisch staan tegenover het autoritaire regime van Poetin”, vindt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder. “We moeten Oekraïne blijven steunen door Poetin te isoleren, maar we moeten hier geen heksenjacht op gewone Russen gaan promoten.”

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) liet in een brief aan zijn Oekraïense collega weten dat Russische studenten die een studietoelage aanvragen vanaf nu nul op het rekest zullen krijgen. Weyts beweert zo een statement te maken en zo “onze afkeuring van deze flagrante aanval op de Oekraïense soevereiniteit te laten blijken.” Dit betekent niet dat Russische studenten die hier nu zijn, hun beurzen verliezen en moeten opkrassen. Maar al wie er nog één aanvraagt, zal automatisch geweigerd worden.

Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder stelt dat Weyts hiermee de verkeerden treft. “Dit is eerder een uiting van zwart-witdenken dat veel meer slecht dan goed doet. Minister Weyts riskeert om zo kritische Russen zoals uitwisselingsstudenten en expats alsnog in de armen van Poetin te drijven”, zegt Slagmulder. 

Oorlog Oekraïne: “Als je Russische uitwisselingsstudenten anti-Westers wil maken, dan moet je ze inderdaad vooral gaan boycotten...” 

Ook prominenten uit het hoger onderwijs, zoals KU Leuven-rector Luc Sels, verklaren dat ze dit geen oplossing vinden en dat ze vooral Russische studenten wil blijven verwelkomen en ondersteunen om tot meer wederzijds begrip te komen. Ook bepaalde politici binnen de Vlaamse meerderheidspartijen bekritiseren het initiatief van Weyts. Tevens schept dit volgens Slagmulder een eigenaardig precedent. “Wanneer we jongeren die niets met politieke of militaire beslissingen te maken hebben het gelag laten betalen, dan kunnen we in de toekomst iedere student uit eender welk land gaan discrimineren vanwege de gang van zaken in hun land”, aldus Slagmulder, “Stel je voor dat we Amerikaanse studenten hadden geweerd tijdens de invasie van Irak, dat zou een smet zijn geweest op het blazoen van Vlaanderen als plek van kwalitatief en vrijdenkend hoger onderwijs.”

Daarom wil Slagmulder vooral kijken naar het institutionele door uitwisselingsprojecten, samenwerkingen en gemeenschappelijk onderzoek met Russische universiteiten op te schorten als politiek drukkingsmiddel om Poetin internationaal te isoleren. Ten slotte ijvert Slagmulder vooral voor de veiligheid van Vlamingen die zich nog in Rusland bevinden. “Vlaamse studenten, academici en andere burgers in Rusland en Oekraïne moeten zo snel mogelijk in veiligheid gebracht worden. Weyts z’n tromgeroffel brengt vooral hun positie in gevaar.”