Nieuws
donderdag, 25 aug 2022

“Dit jaar al minstens 86% meer illegale binnenkomsten in de EU dan in 2021”

Op maandag 22 augustus hebben maar liefst 1.295 illegalen zich gewaagd aan een overtocht in gammele kleine bootjes van het Franse vasteland richting Dover (Groot-Brittannië). “Dat is goed voor een nieuw dagrecord, waarbij het vorige record van november 2021 alweer verbroken wordt”, stelt volksvertegenwoordiger Dries Van Langenhove. Dit jaar hebben al 22.560 gelukszoekers het Kanaal overgestoken, terwijl dat er voor dezelfde periode in 2021 nog maar 12.500 waren.

“Het toenemend aantal oversteken hoeft niet te verbazen. Zolang de illegale instroom vanuit de Westelijke Balkan en de Middellandse Zee naar het Europese continent in de lift zit, zullen de doortochten over de Noordzee naar Groot-Brittannië aanhouden”, aldus Van Langenhove. In de eerste zeven maanden van dit jaar raamt Frontex het aantal illegale binnenkomsten in de Europese Unie op 155.090. Dat is een stijging van 86 procent tegenover diezelfde periode in 2021. De Westelijke Balkanroute is al goed voor ongeveer 70.770 illegale binnenkomsten. In het Middellandse Zeegebied telde Frontex er minstens 71.584.

“De Europese buitengrenzen zijn niet voldoende beveiligd, en het nemen van daadkrachtige juridische en fysische maatregelen gericht op de versterking van deze grenzen wordt niet voldoende gesteund, of wordt ondermijnd door wereldvreemde Europese rechtspraak”, zegt Van Langenhove. “Zolang de beleidsmakers onze strenge maar rechtvaardige voorstellen blijven negeren, zullen de menselijke drama’s op zee zich blijven opstapelen. In hoofde van de gevestigde machthebbers gaat het zonder meer om schuldig verzuim, zowel ten aanzien van de illegale gelukszoekers als ten aanzien van de Europese bevolking.”