Nieuws
zaterdag, 21 mei 2022

Djalali nog niet geëxecuteerd? Chantage duurt voort

Enkele weken geleden berichtte de Iraanse islamistiche dictatuur dat de Iraans-Zweedse spoedarts en gastdocent aan de VUB Ahmadreza Djalali uiterlijk vandaag, op 21 mei, ter dood gebracht zou worden. “Steeds meer signalen wijzen er op dat men overweegt om de executie van professor Djalali uit te stellen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “In berichten die het Iraanse persagentschap verspreidt, blijkt dat het regime kennelijk nog altijd gelooft in een mogelijke gevangenenruil, maar daar mag geen sprake van zijn.”

Iran zette al meermaals gevangenen als professor Djalali in als hefboom om politieke druk uit te oefenen. “Deze voortdurende chantage sleept maar aan. Het is een onhoudbare situatie, niet in het minst voor de familie en het is politiek onduldbaar”, aldus Samyn. “Al meer dan zes jaar wordt professor Djalali onterecht vastgehouden en gegijzeld door een dictatoriaal regime. Telkens opnieuw wordt er gedreigd om hem te executeren om zo Westerse landen te dwingen hem te ruilen voor voormalige Iraanse ‘functionarissen’ die in het buitenland zijn veroordeeld of terechtstaan voor terroristische daden. Een mogelijke ruil zou dit regime alleen nog maar meer aanleiding geven tot het inzetten van internationale gevangenen als pasmunt in onderhandelingen.”

“Op enige diplomatieke openheid of politiek engagement van de zijde van Iran moeten we niet rekenen”, vervolgt Ellen Samyn. “Het opnieuw uitstellen van deze executie schept hoop, maar tegelijk blijkt, hoe cynisch ook, dat Iran hun troefkaart in de onderhandelingen niet wil kwijtraken. We mogen niet in deze chantage meestappen. Een onschuldige man moet niet ‘geruild’ worden met terroristen maar onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden.”

Het Vlaams Belang hoopt dat door massale internationale druk Ahmadreza Djalali, vader en echtgenoot, uiteindelijk en snel met zijn familie kan herenigd worden.