Nieuws
zondag, 21 mei 2023

Doe ze Luisteren! Dag 3

Tijdens de derde dag van ‘Doe ze luisteren’ bracht partijvoorzitter Tom Van Grieken een bezoek aan een visser in Zeebrugge en een kinderboerderij in Lisseweghe. Vervolgens ging het richting Brugge waar een bezoek aan brouwerij De Halve Maan gepland stond. “Deze brouwerij is een schoolvoorbeeld van hoe Vlaamse bedrijven met veel ambitie en vakmanschap producten afleveren die wereldwijd geliefd zijn”, aldus Van Grieken. Hier vond ook een meeting plaats waar hij de aanwezigen opriep om op 29 mei mee naar Brussel te komen. 

Vandaag is de derde dag van ‘Doe ze luisteren’, de tiendaagse wandeltocht waarbij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken van West-Vlaanderen richting Brussel stapt en tal van gewone Vlamingen ontmoet. Het vertrek was vanochtend in Blankenberge met Brugge als bestemming. De eerste stop was bij een visser in Zeebrugge waar Van Grieken mee visnetten mocht herstellen. Ze bespraken samen de uitdagingen van de Vlaamse visserij, die met steeds meer regulering te maken krijgt, waardoor deze prachtige stiel vaak minder rendabel en aantrekkelijk wordt. 

“Terwijl onze vissers tot de Europese top behoren en blijven innoveren, wordt het steeds lastiger om te overleven”, zegt Van Grieken. “Het is tijd om onze visserijsector te verdedigen in plaats van voor EU-regelneverij en slooppremies te kiezen. Deze belangrijke sector moet opnieuw de waardering krijgen die het verdient en hun toekomst moet worden veiliggesteld.”

“Ook wie hard werkt, moet vaak nog elke euro omdraaien, en dat moet en kan anders”

Tijdens de wandeling kwam Van Grieken verschillende borden met ‘Red Onze Boeren’ tegen. Eén stond bij een kinderboerderij in Lisseweghe, die een moeilijke periode achter de rug had door corona. “De uitbaatster moet door de kosten en belastingen er maar liefst twee jobs bijnemen”, aldus Van Grieken. “Jammer genoeg is dit geen alleenstaand geval. Ook wie hard werkt, moet vaak nog elke euro omdraaien, en dat moet en kan anders.”

Aangekomen in Brugge kreeg de partijvoorzitter het gezelschap van een stadsgids en wandelden ze samen naar brouwerij De Halve Maan, terwijl ze geschiedenis van de stad bespraken. In de brouwerij kreeg Van Grieken een rondleiding van de brouwerij door de eigenares. “Traditie, familie, en typisch Vlaams ondernemerschap staan hier centraal”, vindt Van Grieken. “Deze brouwerij is een schoolvoorbeeld van hoe Vlaamse bedrijven met veel ambitie en vakmanschap producten afleveren die wereldwijd geliefd zijn.”

In de brouwerij was erna nog een meeting waarbij Van Grieken de aanwezigen opriep om op 29 mei mee naar Brussel te komen. “De Wetstraat moet opnieuw naar de Volksstraat luisteren”, concludeerde Van Grieken. “We zullen ze opnieuw doen luisteren. Kom daarom mee naar Brussel op Pinkstermaandag."