Nieuws
dinsdag, 23 mei 2023

Doe ze luisteren! Dag 5

Op de vijfde dag van ‘Doe ze luisteren’ bleef partijvoorzitter Tom Van Grieken in Oost-Vlaanderen. Hij vertrok in Eeklo, waar hij een gesprek had met een voormalige N-VA-politicus die teleurgesteld bij de partij vertrokken is, richting Gent. Daar bezocht hij café De Viking, waar hij met dokwerkers sprak en uitbaatster Lisbeth, die eerder dit jaar het slachtoffer werd van een brutale roofoverval. “De overval eerder dit jaar heeft haar zwaar getekend”, aldus Van Grieken, die pleit voor een nultolerantie voor fysiek geweld. “Gewelddadig tuig moet eindelijk lik op stuk krijgen.

Vandaag is de vijfde dag van ‘Doe ze luisteren’, de tiendaagse wandeltocht waarbij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken van West-Vlaanderen richting Brussel stapt en tal van gewone Vlamingen ontmoet. Deze ochtend vertrok hij in het Oost-Vlaamse Eeklo, waar hij een gesprek had met een zelfstandige, die er acht jaar fractieleider van de N-VA in de gemeenteraad was. Hij raakte het vertrouwen in de politiek kwijt en vertrok teleurgesteld bij de partij. “De N-VA-plannen leverden niets op en ideologie werd opgeofferd voor postjes”, vertelde hij. “Tijd dat de Vlaamse leeuw zijn tanden laat zien.”

Vervolgens ging het richting Gent, waar hij passeerde in volksbuurt de Muide aan de haven. Hier bezocht hij het café De Viking langs de Port Arthurlaan, dat al 58 jaar wordt uitgebaat door de 87-jarige Lisbeth Waldack. Zij werd begin dit jaar het slachtoffer van een brutale roofoverval. De overvallers gingen hierbij bijzonder driest te werk. Ze haalden het café overhoop, stalen de inhoud van de kassa en de Bingo-kast en trokken de ringen van Lisbeths vingers, die hier een gebroken pink aan overhield. 

“Een harde aanpak van criminelen is broodnodig”

“In de 58 jaar dat ze dit café uitbaat, heeft Lisbeth de buurt sterk zien veranderen”, zegt Van Grieken. “De overval eerder dit jaar heeft haar zwaar getekend. De politieke elite haalt jammer genoeg haar schouders op bij dit soort voorvallen, die gewoon onbestraft blijven.” De Vlaams Belang-voorzitter pleit dan ook voor een nultolerantie voor fysiek geweld. “Gewelddadig tuig moet eindelijk lik op stuk krijgen.”

Van Grieken sprak er ook met dokwerkers, die zich zorgen maken om hun beschermd statuut dat steeds meer onder druk komt te staan. Hij verzekerde hen dat het Vlaams Belang de wet-Major zal blijven verdedigen omwille van de veiligheid. Daarnaast zijn dokwerkers ook bezorgd omwille van het toenemende gevaar van de uit de hand lopende drugsproblemen. “Een harde aanpak van drugscriminelen is broodnodig”, concludeerde Van Grieken. “De angst moet van kamp veranderen.”

Later op de avond was er nog een meeting in de studentenbuurt waar Van Grieken de aanwezigen opriep om op 29 mei mee naar Brussel te komen. “De Wetstraat moet opnieuw naar de Volksstraat luisteren”, concludeerde Van Grieken. “We zullen ze opnieuw doen luisteren. Kom daarom mee naar Brussel op Pinkstermaandag.”