Persberichten
vrijdag, 10 jul 2020

Drie op vier gecontroleerde ‘minderjarige asielzoekers’ blijkt ouder dan 18

Van alle onderzochte zelfverklaarde minderjarige niet-begeleide asielzoekers blijkt na onderzoek drie op vier ouder dan achttien jaar. Zo’n onderzoek werd afgelegd bij zo’n 1.340 personen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op een vraag van Vlaams Belang-voorzitter en Kamerlid Tom Van Grieken. “Asielzoekers die betrapt worden op leeftijdsfraude moet het recht op asiel worden ontzegd”, reageert Van Grieken.

Vorig jaar verklaarden welgeteld 4.563 personen een niet-begeleide, minderjarige vreemdeling te zijn op het moment dat ze door een politiedienst, de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) of een andere instantie werden gesignaleerd aan de Dienst Voogdij. Dat is goed voor een stijging van maar liefst 46,6 procent in nauwelijks twee jaar tijd, en meteen het op één na hoogste aantal sinds het crisisjaar 2015 (toen er zo’n 5.000 werden geregistreerd).

Grootschalige asielfraude: twijfel over ‘minderjarigheid’ bleek veelal gegrond

Bij niet minder 2.546 personen (56 procent van van gehele groep) twijfelden de instanties aan de opgegeven leeftijd, waarop in iets meer dan de helft van de gevallen (1.343 personen of 52,7 procent) een leeftijdsonderzoek volgde. Daaruit bleek dat niet minder dan 73,7 procent van de zelfverklaarde minderjarigen had gelogen over zijn leeftijd en in werkelijkheid ouder dan achttien was. Dit cijfer laat weinig ruimte over om niet te spreken over systematisch misbruik en bedrog op grote schaal”, stelt ook Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) in een reactie. “Deze fraudeurs moeten de kosten van het onderzoek betalen en mogen dan hun boeltje pakken. Klaar.”

De fraude is echter niet zonder verklaring. Niet-begeleide minderjarigen genieten immers een speciaal gunstregime. Ze kunnen niet zomaar teruggestuurd worden (naar het land waar ze de EU binnenkwamen), genieten extra bescherming en hulp, kunnen een asielaanvraag indienen en kunnen in bepaalde omstandigheden ook nog eens hun ouders laten overkomen.

Volgens Van Grieken is het dan ook de hoogste tijd dat paal en perk wordt gesteld aan deze fraude. Indien er twijfel bestaat over de opgegeven leeftijd, moet consequent – dus veel meer dan vandaag gebeurt – een leeftijdsonderzoek volgen. Vastgesteld bedrog mag bovendien niet zonder gevolgen blijven. Overtreders moet het recht op asiel worden ontzegd. “Want wie dit misbruik ongestraft laat, moedigt anderen alleen maar aan om op hun beurt hun kans te wagen, aldus Van Grieken. “Zo creëer je nog maar eens een aanzuigeffect.