Nieuws
donderdag, 12 mei 2022

Drietrapsraket tegen “wurgende straffeloosheid en wanbeleid”

“De mismeestering van ons justitie- en veiligheidsbeleid moet nu stoppen.” Zo reageert Binnenlandse Zaken-commissievoorzitter in de Kamer Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) op de zoveelste alarmbel die deze keer procureur­s-generaal Johan Delmulle en Patrick Vandenbruwaene luid lieten rinkelen deze week. Het Vlaams Belang stelt daarom een drietrapsraket voor van onmiddellijke noodmiddelen, politiewerkheroriëntering van administratie naar veldwerk en “het eindelijk werk maken van een deftig IT-systeem. We moeten onze politie en onze speurders bewapenen, niet alleen met wapens, maar ook met degelijke omkadering. Nu doen we dat net voor de maffiabendes en bandieten. Doe jullie werk of stap op, binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v) en justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld).”

Een unieke verzameling van magistraten en politietoppers zakte woensdag af naar de Kamer om aan te tonen hoe erg het gesteld is met de onveiligheid en politiewerking in België. De boodschap klonk alsof ze kwam uit een Afrikaans land. Onze ­diensten zijn ondergefinancierd en onderbemand. Zware ­dossiers worden niet meer opgevolgd en van proactieve ­onderzoeken is zelfs geen sprake. “We dreigen de strijd ­tegen de georganiseerde misdaad te verliezen”, lieten de topmannen horen.

“Doe jullie werk of stap op, Verlinden en Van Quickenborne”

"Ik heb al vaak gezegd dat het in België zodanig erg is inzake straffeloosheid dat je al iemand moet neerschieten om de gevangenis in te draaien”, reageert Depoortere. “Vandaag heeft de realiteit deze boutade ingehaald en voorbijgestoken. Onthoofdingen, afgehakte ledematen, folteringen, executies… zelfs die dingen garanderen nog geen onderzoek, laat staan celstraf. De straffeloosheid, de onveiligheid en het regelrechte prutsbeleid moeten nu stoppen. Doe jullie werk of stap op, binnenlandminister Annelies Verlinden en justitieminister Vincent Van Quickenborne.”

Het Vlaams Belang wil daarom dat er dringend werk wordt gemaakt van een drietrapsraket tegen straffeloosheid. “Op korte termijn moeten er onmiddellijk extra noodmiddelen worden vrijgemaakt om de acute nood te lenigen en te zorgen dat geen banditismedossiers meer worden geseponeerd”, licht Depoortere toe. “Op middellange termijn moet er een herorganisatie van kerntaken komen. Te vaak moeten onze agenten uren en uren bezig zijn met administratie en bureauwerk ten koste van kerntaken en veldwerk. En op langere - maar afzienbare - termijn moet eindelijk gezorgd voor een degelijk werkend en coherent data-en IT-systeem. Het gebrek hiervan verhindert zowel bij justitie als politie efficiënt werk.”