Nieuws
woensdag, 10 jul 2024

Dringend investeringen nodig in veiligheid op het spoor

Foto: iStock. Dringend investeringen nodig in veiligheid op het spoor

Bij een steekpartij op een trein tussen Brussel-Centraal en Brussel-Zuid raakte gisteravond een minderjarige zwaargewond. “In treinen en op stations rijgen de vecht- en steekpartijen tussen jongerenbendes zich aan elkaar”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Het Vlaams Belang wil hier paal en perk aan stellen, en eist dringende investeringen in veiligheid, meer bevoegdheden voor Securail, en eindelijk een nultolerantie tegen geweldenaars en amokmakers.”

Het ‘incident’, zoals steekpartijen en extreem bendegeweld in de media steevast genoemd worden, deed zich deze keer niet voor in Gent, Aalst, Geraardsbergen, Geel of Zottegem, maar in het station van Brussel-Centraal en vervolgens in een trein tussen Brussel-Centraal en Brussel-Zuid. Een neergestoken minderjarige verkeerde een tijd in levensgevaar, en vier andere minderjarigen werden opgepakt. “Spoorwegpersoneel en gewone treinreizigers krijgen steeds vaker te maken met agressie en geweld vanwege voornamelijk Afrikaanse jongerenbendes”, aldus Troosters. “Dat maakt het steevast uitblijven maatregelen door de federale regering wraakroepend.”

“Elke vorm van agressie moet hard aangepakt, ook wanneer de daders minderjarigen zijn”

Het Vlaams Belang wil meer bevoegdheden voor Securail, de interne veiligheidsdienst van de NMBS. “Ze moeten eenvoudiger en sneller gebruik kunnen maken van handboeien en pepperspray, en moeten daarnaast geweldenaars een langere tijd kunnen staande houden, in afwachting van de komst van de spoorwegpolitie”, gaat Troosters verder. “De spoorwegpolitie, die eindelijk voldoende bemand moet worden.”

Voor de partij is de veiligheid op het spoor prioritair. “Om die veiligheid te bekomen moet elke vorm van agressie hard aangepakt worden, ook wanneer de daders, zoals niet zelden het geval is, minderjarigen zijn”, besluit Troosters. “En dan heb ik het over nultolerantie. Iedere dader vervolgen, en harde bestraffingen. Ook vrijheidsstraffen.”