Nieuws
vrijdag, 08 mrt 2024

Dringend nood aan lik-op-stuk-beleid tegen agressie op openbaar vervoer

Foto: iStock. Dringend nood aan lik-op-stuk-beleid tegen agressie op openbaar vervoer

Het Vlaams Belang heeft alle begrip voor de spontane stakingsactie bij De Lijn in Antwerpen, nadat een chauffeur van een passagier een vuistslag in het gezicht kreeg. “Het aantal daden van fysieke agressie tegen controleurs, conducteurs en ander personeel van het openbaar vervoer zit al jaren in stijgende lijn”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Er is dringend nood aan een lik-op-stuk-beleid en aan betere bescherming voor deze mensen.”

De chauffeur die bij een discussie werd aangevallen werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. “We mogen de impact van zo’n daad van geweld niet onderschatten, ook niet op psychologisch gebied”, aldus Verheyden. “Die mensen moeten daar uiteraard van kunnen herstellen, en telkens opnieuw moeten openbaarvervoersmaatschappijen die arbeidsongeschiktheid van hun getroffen personeel opvangen. De agressie hypothekeert heel hun werking, en om deze reden heeft De Lijn er bij justitie eerder al op aangedrongen om elke vorm van agressie te vervolgen en een nultolerantie te hanteren.”

“Het openbaar vervoer opnieuw veilig worden voor reizigers en voor personeel”

Om het personeel een betere bescherming te bieden pleit het Vlaams Belang sinds jaar en dag voor bodycams, en voor lichte verdedigingswapens voor buschauffeurs en busbegeleiders. “Maar daar heeft de Vlaamse regering nog steeds geen oren naar”, aldus nog Verheyden. “In de zomer van 2023 werd er beslist om hierover eerst in allerhande werkgroepen nog wat te palaveren met het federale niveau. Zonder enig resultaat sindsdien, en dat zal er deze legislatuur wellicht ook niet meer komen. En intussen werd het personeelstekort nog groter en werden er noodgedwongen ritten geschrapt.”

Voor het Vlaams Belang is de maat meer dan vol, en moet het openbaar vervoer opnieuw veilig worden voor reizigers en voor personeel. “Wij willen daarom het personeel van het openbaar vervoer eindelijk voorzien van bodycams, die hun nut eerder al voor politiemensen hebben bewezen, en van pepperspray”, besluit Verheyden. “En er moet naar de daders toe een lik-op-stuk-beleid komen. En dan heb ik het over het consequent vervolgen van iedere daad van agressie, over snelrecht, over tijdelijke of definitieve toegangsverboden, en over een consequente gerechtelijke recuperatie van de kosten voor vandalisme en arbeidsongeschiktheid van het personeel.”