Nieuws
woensdag, 15 feb 2023

Drugs in gevangenissen: “Nu actie ondernemen”

Foto: iStock. Drugs in gevangenissen: “Nu actie ondernemen”

Het Vlaams Belang wil dat eindelijk paal en perk gesteld wordt aan het wijdverbreide fenomeen van drugs in onze gevangenissen. “Nooit eerder werden in de Antwerpse gevangenis zoveel smartphones en pakketten drugs onderschept die van buitenaf over de muren werden gegooid”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Er moet actie worden ondernomen. Beloftes maakte minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) al genoeg.”

In 2022 troffen cipiers maar liefst 308 gsm’s aan, terwijl dat er het jaar voordien ‘slechts’ 81 waren. “En er werden maar liefst 436 pakjes drugs ontdekt vooraleer gevangenen de buit konden oppikken”, aldus Dillen. “Wetende dat het effectieve aantal pakjes normaliter een veelvoud is van het onderschepte aantal, zijn deze cijfers bijzonder onrustwekkend te noemen.”

“Van Quickenborne mag niet tot 2026 stilzitten”

Het Vlaams Belang neemt het stilzitten van Van Quickenborne niet, terwijl drugshandelaren hun zaakjes vanuit de gevangenis regelen en zelfs één op de tien gedetineerden binnen de gevangenis aan drugs verslaafd raakt. “De minister reageerde door te stellen dat hij in het nieuwe Strafwetboek een regeling zou uitwerken om ‘overgooiers’ te bestraffen”, vervolgt Dillen. “Maar hij mag niet wachten op het nieuwe Strafwetboek, want die tijd heeft hij niet. De inwerkingtreding ervan wordt immers pas verwacht in 2025 of 2026.”

Het Vlaams Belang eist dat de problematiek van drugs in gevangenissen keihard wordt aangepakt. “De ‘overgooiers’ moeten worden geïdentificeerd en bestraft”, besluit Dillen, die hierover minister Van Quickenborne zal ondervragen. “Er kunnen ook netten gespannen worden zodat niets van wat over de gevangenismuren wordt gegooid nog bij de gevangenen terechtkomt. Tot slot moet er werk worden gemaakt van grondige en systematische toegangscontroles met drugshonden, om zowel bezoekers als gevangenen te controleren.”