Nieuws
vrijdag, 19 nov 2021

Drugsgeweld Antwerpen houdt aan: “Maak schoon schip!”

Het Vlaams Belang pikt het zoveelste geval van drugsgeweld in Antwerpen, dit keer Borgerhout, niet. Voor de zoveelste maal werd Antwerpen immers opgeschrikt door een explosief. “Er moet eindelijk schoon schip gemaakt worden in Antwerpen. Men kent de bendes, men kent de dekmantels, men kent de verdachten. Hoog tijd voor drastische actie.”

Rond 01u30 vannacht ging een explosief af aan de Koolstraat in Borgerhout. Het springtuig werd aangebracht tegen de garagepoort van de familie C. De twee zonen van de familie, Boualem C. en Mohamed Reda C. die ook wel eens ‘De Algerijn’ wordt genoemd, zijn geen onbekenden in het drugsmilieu. Het drugsgeweld in Antwerpen blijft maar aanhouden en burgemeester Bart De Wever (N-VA) slaagt er maar niet in om vat te krijgen op deze escalerende situatie. Twee dagen geleden werd in Borsbeek, een gemeente naast Deurne, nog een woning onder vuur genomen. De bewoner van dat pand - Fidan H. - zat deze zomer zelf vast als verdachte van een aanslag in Deurne. En in augustus werd ook de woning van Muslim I., de medeverdachte van Fidan H., in Borsbeek onder vuur genomen.

Voorlopig zijn er voor al deze recente aanslagen geen arrestaties uitgevoerd.

“We moeten drugsbendes in Antwerpen het leven zuur maken”

“Er moet paal en perk gesteld worden aan deze misdaadkanker én bestuurlijke apathie in onze stad”, reageert Antwerps fractieleider en Vlaams Parlementslid Sam van Rooy. “Men kent de bendes en veelal Marokkaanse drugsfamilies, men kent de dekmantels, men kent de verdachten, men kent hun modus operandi. De politie moet met deze informatie aan de slag en de gekende bendes zoveel mogelijk het leven zuur maken.”

Concreet wil het Vlaams Belang dat, bij gebrek aan strafrechtelijke onderzoeken, de federale gerechtelijke politie en lokale politie samenwerken om de werking van deze misdaadbendes te irriteren, te saboteren en te verstoren. Door informatiedeling – zoals over woningen, dekmantels, schuiloorden, stamcafé’s… van gekende bendes – kan men ontregelend werken. Dit met razzia’s, administratieve aanhoudingen, geconcentreerde patrouilles, inbeslagnames, sluitingen, ostentatieve volgacties van verdachten enzoverder. “Dit soort operaties doet veel meer dan enkel het ‘irriteren’ van misdaadbendes”, besluit Van Rooy. “Het doel moet zijn om van Antwerpen een zeer onaantrekkelijke stad te maken voor georganiseerde misdaad.”

In het VK en de VS voerde men reeds dergelijk ‘sabotagebeleid’ in, en niet zonder succes. “Het is hoog tijd dat ook hier de geesten rijpen. Het is hoog tijd voor drastische actie.”