Nieuws
maandag, 17 jul 2023

Drugsmaffia moet met wortel en tak worden uitgeroeid

Drugsmaffia moet met wortel en tak worden uitgeroeid

Afgelopen nacht vonden er verscheidene explosies plaats in de Biekorfstraat in Antwerpen. Momenteel onderzoeken de politiediensten of er een link is met het drugsmilieu. “De schade bleef beperkt. Het ging gelukkig niet om granaten”, zegt Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter. “Maar wat ook de oorzaak van deze explosies is, de omwonenden blijven in angst leven en burgemeester Bart De Wever (N-VA) krijgt de toestand niet onder controle.”

Enkele maanden geleden werden in dezelfde straat tijdens een huiszoeking bij een drugsdealer nog explosieven gevonden. “België, en zeker Antwerpen, is een belangrijke draaischijf voor de drugwereld geworden”, aldus Dewinter. “En dat ligt niet zozeer aan onze centrale ligging, maar vooral aan de lakse aanpak van drugscriminelen.” Het Vlaams Belang diende reeds meerdere voorstellen in om hieraan te verhelpen het escalerende drugsgeweld daadwerkelijk aan te pakken.

“We zijn een veel te aantrekkelijk oord voor drugscriminelen”

Zo wil de partij onder meer nultolerantie voor drughandel, legerpatrouilles en samenscholingsverboden in drugsgevoelige wijken, en een uitbreiding van de bevoegdheden van de burgemeester wat betreft inbeslagname goederen en sluiten van handelspanden. “Reeds in februari 2020 hebben we opgeroepen om in te zetten op een ‘Very Irritating Police’- aanpak op federaal niveau”, gaat Dewinter verder. “Het is een concept dat op lokaal niveau bijvoorbeeld wordt toegepast tegen overlast door hangjongeren. Met razzia’s, administratieve aanhoudingen en inbeslagnames kunnen we de drugsmaffia en gekende verdachten voortdurend storen en hun illegale werkzaamheden ontregelen.”

Het politieonderzoek moet uitwijzen wat er deze nacht aan de hand was, maar de inwoners van Antwerpen worden gelijk hoe vaak opgeschrikt door schoten en ontploffingen. “Om deze aanslepende war on drugs te kunnen winnen en de angst van kamp te doen veranderen, moet de drugsmaffia met wortel en tak uitgeroeid worden”, besluit Dewinter. “Nu leven we in een voor die criminelen veel te aantrekkelijk oord en is de haven van Antwerpen de Europese draaischijf van cocaïne-invoer geworden. Het detectiebeleid moet er veel strenger en op termijn moeten alle containers uit risicolanden gecontroleerd worden.”