Nieuws
maandag, 17 okt 2022

Drugsoorlog: “Tijd om te handelen is nu”

Als we willen vermijden dat dit land een zogenaamde ‘narcostaat’ wordt, dan moeten we nu handelen. Dat reageert het Vlaams Belang na een spraakmakend interview van Patrick Vandenbruwaene, de voorzitter van het College van procureurs-generaal. Die waarschuwt dat in de brutale drugsoorlog de mocromaffia en andere bendes meer en meer “een hele stad terroriseren”. “Het is dus dringend tijd voor het Hades-plan, dat de schrik terug in de onderwereld moet brengen”, aldus Kamerlid en commissievoorzitter Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere.

In een interview met De Standaard schetst Vandenbruwaene hoe de drugsbendes steeds brutaler worden. “Het is niet zo dat de criminele organisaties een hele stad terroriseren, al zitten we daar niet ver van af”, vertelt de procureur-generaal. “Het drugsmilieu ­verruwt ook.” Verder wijst de topmagistraat op de flessenhals in de aanpak van de drugsoorlog door politie en justitie, want er is “een enorm verschil tussen ons optreden, dat is gebonden aan rechtsregels, en de georganiseerde criminaliteit die met niets of niemand rekening moet houden.” Ook de kwetsbaarheid van complexe dossiers voor procedurefouten wordt aangehaald door Vandenbruwaene.

“Pak zowel de wortel als de tak aan van de drugsoorlog”

“Dit interview bevestigt de analyse die het Vlaams Belang al jaren maakt”, reageert Depoortere. “We moeten in de aanpak van de drugscriminaliteit eindelijk durven verder kijken dan loutere veroordelingen - die veel geld, tijd en mankracht kosten en zoals vermeld kwetsbaar zijn omwille van een precaire rechtsgang en -procedure. Er zijn nog manieren om de drugshandel lam te leggen.”

“Onze partij heeft hiervoor een pakket aan maatregelen - onder meer vervat in het Hades-plan - en de tijd om die te implementeren is nu”, besluit Depoortere. “Ten eerste moeten we het meest extreme geweld stopzetten door tijdelijke militaire patrouilles in risicobuurten. Hierna moeten we de drugsbendes op elke mogelijke manier saboteren. We kennen de verdachten, we kennen de dekmantels: voer willekeurige razzia’s uit, identiteitscontroles, strenge inbeslagnames, administratieve aanhoudingen, ostentatieve volgacties… Deze drugscriminelen mogen geen minuut rust kennen en hun dagelijkse werking moet hierdoor volledig ontregeld worden.”

Ook wil het Vlaams Belang dat er met slimme sensoren wordt gewerkt in de Antwerpse havens, om drugimport te voorkomen. Exporthavens in Latijns-Amerika moeten dan weer onder druk worden gezet via diplomatieke kanalen. Tot slot wil de partij “monsterboetes invoeren voor de rijke cocaïnegebruikers die de vraag omhoogduwen”.