Nieuws
vrijdag, 23 dec 2022

Duitse groenen willen EU-Ministerie van waarheid: “1984 in praktijk”

Foto: iStock. Duitse groenen willen EU-Ministerie van waarheid: “1984 in praktijk”

De Groene Duitse staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaatactie Sven Giegold riep gisteren op om Twitter onder toezicht van de Europese Commissie te plaatsen. Hij deed die oproep naar aanleiding van de schorsing van de accounts van enkele journalisten op Twitter die de locatie van CEO Elon Musk bekend maakten. “De Duitse groenen schieten in actie nu hun kant niet langer de grenzen van het politieke spectrum kan bepalen op sociale media. Zij willen een Ministerie van Waarheid’ geleid door de Europese Commissie”, aldus Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang. 

Giegold heeft naar aanleiding van de schorsing van enkele journalisten op Twitter verschillende Eurocommissarissen aangeschreven, zo schrijft hij op Twitter. Zo riep hij Margrethe Vestager en Thierry Breton op om Twitter onder toezicht van de Commissie te plaatsen. Twitter valt nu nog niet onder de regels van de Europese verordening voor digitale markten (DMA), omdat de omzet van het bedrijf te laag is. “De eurocraten hebben lang onderhandeld om de vrije meningsuiting op platformen aan banden te kunnen leggen. Nu wil men zelfs het toezicht verstrengen buiten de wetgevende procedure. Dit is gewoon het ad hoc toepassen van censuur”, aldus Tom Vandendriessche. 

Wat zij ‘haatspraak’ noemen is eigenlijk tegenspraak. Wat zij ‘nepnieuws’ noemen is gewoon een andere mening.

De Duitse staatssecretaris roept de Commissie op om zo snel mogelijk een marktonderzoek in te stellen en Twitter aan te wijzen als ‘poortwachter’ in het kader van de DMA. Als Twitter dat statuut krijgt, kan het aan de Europese regels onderworpen worden. Hij vraagt ook een procedure in te leiden tegen Twitter op basis van concurrentiebelemmering. Ten slotte wil hij ook een nieuw artikel toevoegen aan de Europese verordening voor digitale diensten (DSA) om het willekeurig verbieden van gebruikers te voorkomen. “Wij hebben willekeurige ‘deplatforming’, ‘shadowbanning’ en censuur in het algemeen altijd als gevaren voor onze democratie beschouwd”, stelt Vandendriessche. “Toen die censuur werd gebruikt om politieke tegenstanders van links aan te pakken werd het door velen gedoogd en zelfs aangemoedigd. Dat diezelfde personen zich nu plots willen opwerpen als beschermers van het vrije woord is cynisch en hypocriet.”

De DSA en DMA zijn twee wetgevende instrumenten die dit jaar werden goedgekeurd in het Europees Parlement. Ze leggen bepaalde regels op aan sociale mediaplatformen rond concurrentie, mededinging en ook vrije meningsuiting. De toepassing wordt in 2023 verwacht. Nu gaan er dus stemmen op om de tekst te wijzigen, nog voor ze in werking treedt. “Links wou niets weten van onze waarschuwingen rond censuur toen Twitter in handen was van een andere CEO. Maar nu Elon Musk aan het roer staat en de regels uniform toepast schreeuwen ze moord en brand. Laten we consequent zijn: wat offline legaal is, moet online legaal zijn. Wat zij ‘haatspraak’ noemen is eigenlijk tegenspraak. Wat zij ‘nepnieuws’ noemen is gewoon een andere mening. Zij willen bepalen wat de waarheid is. Deze EU beschermt onze vrijheid van meningsuiting niet, maar is totalitair. 1984 in de praktijk”, besluit Vandendriessche.