Nieuws
maandag, 09 okt 2023

Duitse zusterpartij AfD wint fors bij deelstaatverkiezingen

De Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) is er bij deelstaatverkiezingen in Beieren en Hessen fors op vooruit gegaan en in beide deelstaten de op een na grootste partij geworden. Het Vlaams Belang wil haar Duitse zusterpartij dan ook van harte feliciteren. “Het is historisch dat het AfD voor het eerst meer dan 15 procent behaalt”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Patriottische partijen die voor een Europees Europa strijden, hebben overal de wind in de zeilen. Na de Duitse deelstaten, is volgend jaar Vlaanderen aan de beurt.”

De Duitse regeringspartijen zijn bij deelstaatverkiezingen in Beieren en Hessen zwaar afgestraft. Zoals in de peilingen voorspeld werd, ging de sociaaldemocratische SPD van bondskanselier Olaf Schloz er fors op achteruit. Volgens de voorlopige resultaten ging ze in Beieren van 9,7 naar 8,5 procent en in Hessen zouden de socialisten stranden op 15 tot 16 procent. Dit is nog slechter dan het toen al historisch slechte resultaat van 19,8 procent in 2018. De groenen zijn met meer dan 4 procent achteruitgegaan. De liberale FDP eindigde zelfs onder de kiesdrempel in beide deelstaten en verdwijnt hierdoor uit de twee parlementen. De grote winnaar van de verkiezingen is de Alternative für Deutschland, die in Beieren met 5 procent stijgt en in Hessen met ruim 3 procent en in beide deelstaten de op een na grootste partij wordt.

Bonte regeringscoalitie van socialisten, liberalen en groenen afgestraft

“Ik wil onze zusterpartij van harte feliciteren met dit prachtige resultaat”, zegt Van Grieken. “Het is niet alleen historisch dat het AfD voor het eerst meer dan 15 procent behaalt, maar toont ook aan dat de Duitse kiezer de bonte regeringscoalitie van socialisten, liberalen en groenen niet moet. Net zoals de Vivaldicoalitie hier voert zij een de facto open-grenzenbeleid en maakt ze met haar groene maatregelen het leven voor de gewone man alsmaar duurder.”

De Duitse kiesuitslag stemt het Vlaams Belang hoopvol. “Patriottische partijen die voor een Europees Europa strijden, hebben overal de wind in de zeilen”, aldus Van Grieken. “Na Italië, Finland, Zweden en de Duitse deelstaten, is volgend jaar Vlaanderen aan de beurt. Enkel het Vlaams Belang kan een beleid voeren dat de massa-immigratie stopt en onze mensen op de eerste plaats zet.”