Nieuws
vrijdag, 29 okt 2021

Dwangsom van 1 miljoen per dag tegen soevereiniteit Polen

Het Europese Hof van Justitie heeft beslist dat Polen een dwangsom van één miljoen euro per dag aan de Europese Commissie dient te betalen, zolang het zijn tuchtkamer van het Hooggerechtshof niet opschort. “Vanuit megalomane machtspositie de ene oorlogsverklaring na de andere aan het adres van Polen richten, is een gevaarlijk spel,” stelt Europarlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang). “De EU lijkt elke vorm van nationale soevereiniteit te willen usurperen, en duldt daarbij geen tegenspraak.”

De Poolse tuchtkamer kwam op Europees niveau onder vuur te liggen omdat de leden ervan worden aangesteld door een politiek benoemd orgaan, en ze rechters kan sanctioneren wegens de inhoud van hun uitspraken. Volgens de EU is dit een middel om rechters die kritisch zijn ten opzichte van het Poolse beleid en oordelen vellen in lijn met het Europese niveau op de vingers te tikken.

“Dat de Europese Commissie haar eis tot het opleggen van een dwangsom aan Polen toegekend gekregen heeft, mag niet verbazen”, licht Annemans toe. “Een systeeminstelling bekrachtigt een systeembeslissing. Men doet in feite zelf datgeen waarvan men net Polen beticht: het inzetten van een juridisch orgaan om op ondemocratische wijze macht te behouden.”

“Polen heeft zelf reeds aangegeven dat straffen en chantage jegens hen geen blijk geeft van een constructieve houding,” vervolgt Annemans. “Het is duidelijk dat de eurocraten in hun hart maar één iets begeren: een geforceerde regimewissel in Polen.”