Nieuws
vrijdag, 10 sep 2021

“Een OCAD voorstellen voor het klimaat is onnozele PR-stunt”

Klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) heeft zich met een wel heel bizar voorstel in de belangstelling gewerkt. Zij wil namelijk een ‘OCAD voor het klimaat’ oprichten. Momenteel bestaat er een OCAD - een federale veiligheidsdienst die inlichtingen verzamelt rond het terreurniveau. Met andere woorden: het gaat hier om een volstrekt scheve parallel. “Met terreurmisdrijven moet je inlichtingen verzamelen om je dreigingsniveau in te schatten, veelal met heimelijke opsporingsmethodes. Om de stand van zaken rond milieu te vinden, moet je Google openen.”

Khattabi roept op om ‘lessen te trekken’ uit het noodweer dat lelijk huis heeft gehouden in dit land deze zomer. Ze speelt daarnaast in op de Europese klimaatwet, die naast koolstofneutraliteit, eveneens streeft naar ‘weerbare staten’ tegen 2050. Om deze ‘weerbaarheid’ tegen de klimaatsverandering te bereiken stelt Khattabi nu een ‘klimaat-OCAD’ voor.

“Misschien kan Khattabi al eens ‘googlen’ welke energieproductievormen het minst vervuilen?

Een potsierlijke PR-stunt”, zo noemt Kamerlid Kurt Ravyts het voorstel. “Van een minister zou je een beetje professionaliteit en realiteitszin mogen verwachten. Om een terreurdreiging in te schatten moet je allerlei open en gesloten informatie verzamelen uit een moeilijk web van chats, afgeluisterde gesprekken, spionage en zelfs dubbelagenten. Om de toestand van het klimaat in te schatten, moet je Google opendoen. Hoe ziet de minister trouwens de samenwerking van dit zogenaamd ‘klimaat-OCAD’ met het Federaal Crisiscentrum? Met de bevoegde Europese instanties ziet? Met het KMI? Is deze stunt al besproken binnen de regering?”

Dit land telt al genoeg nutteloze (federale) instanties die elkaar voor de voet lopen. Dat betekent niet dat het Vlaams Belang de klimaatproblematiek ontkent. “Integendeel, maar wat wij voorstellen is geen gebakken lucht of onnozele PR-stunt, maar gezond verstand en realisme”, besluit Ravyts. “Onze energiebevoorrading moet betaalbaar, betrouwbaar en beter voor het milieu zijn. Dat betekent in ieder geval niet het sluiten van onze kerncentrales in 2025. Kernenergie staat in voor de helft van onze energiebevoorrading. Eerder moeten we kijken naar de uitbreiding van onze kernenergiecapaciteit, zoals met kleinere modulaire centrales.”

Misschien kan Khattabi dat eens onderzoeken? Een Google-zoekopdracht naar welke energieproductievormen er CO2 uitstoten en welke niet of minder is al een eerste goeie stap.