Nieuws
dinsdag, 30 mrt 2021

“Een referendum over migratie moet ook hier mogelijk zijn”

Het Vlaams Belang juicht het voornemen toe van Rassemblement National-voorzitter Marine Le Pen om, mocht ze president van de Franse republiek worden, onmiddellijk een referendum over migratie te organiseren. “Het is een lovenswaardig initiatief om over deze materie eindelijk de democratie eens te laten spreken”, zegt fractievoorzitter in De Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “In ons land is dat voor de burger helaas nog een verre toekomstdroom. Referenda zijn hier zelfs bij Grondwet niet toegelaten.”

Le Pen wil de bevolking onder meer over de nationaliteit raadplegen. Ook in Frankrijk wordt de nationaliteit immers zo goed als automatisch verworven. “Andere logische punten die Marine Le Pen aan de mensen wil voorleggen zijn de uitzetting van buitenlandse criminelen en de gezinshereniging”, aldus Pas. “Samen met huwelijksmigratie blijft dat laatste een groot en ongecontroleerd immigratiekanaal. In Frankrijk werd het systeem onder president Macron zelfs nog uitgebreid, uiteraard zonder de burgers hierin te horen.”

“Hier vond in 2019 eigenlijk al een referendum over migratie plaats: de verkiezingen draaiden toen om dit thema, maar met het resultaat werd geen rekening gehouden”

“Als het regent in Parijs druppelt het in Brussel, zo houdt een volkswijsheid voor”, vervolgt Pas. “Helaas geldt dat zeker niet voor volksraadplegingen. Een referendum durven de zelfbenoemde democraten in dit land absoluut niet aan.” In Frankrijk bestaat het referendum dus wel, zij het met voorwaarden. Sinds een grondwetshervorming in 2008 is er de mogelijkheid om een volksraadpleging te houden, maar de vraag moet dan wel door een vijfde van de parlementsleden worden geratificeerd en door een tiende van de kiezers op de kiezerslijsten worden gesteund. “Voor deze materie, die tenslotte iedereen aangaat, kan dit evenwel geen probleem vormen.”

“Het huidige paars-groene migratiebeleid gaat volledig in tegen de wil van de Vlaamse kiezer”, besluit Pas. “Er kan dus zeker niet verwacht worden dat men het in deze materie zou aandurven om te peilen naar de mening van deze kiezer.” Het Vlaams Belang zal zich echter blijven inzetten om het democratische systeem van een rechtstreekse volksbevraging ook hier ingang te doen vinden.