Nieuws
vrijdag, 09 feb 2024

Een strenger migratiebeleid valt niet meer te verwachten

Foto: iStock. Een strenger migratiebeleid valt niet meer te verwachten

Naar aanleiding van de door De Standaard recent gepubliceerde cijfers over het aantal inwoners met een migratieachtergrond, wou Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in de plenaire vergadering van de Kamer van staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) te weten komen of er nog iets van een strenger migratiebeleid zal komen. “Het werd eens te meer duidelijk dat dit niet meer verwacht kan worden. De Moor zal naar de verkiezingen trekken als staatssecretaris van steeds meer asiel en steeds meer migratie.”

Uit de cijfers die De Standaard deze week bracht, bleek dat ondertussen reeds één op drie inwoners een migratieachtergrond heeft. Zonder meer een explosieve stijging op twintig jaar tijd. “Dramatische cijfers die het gevolg zijn van een decennialang opengrenzenbeleid”, aldus Van Grieken. “Het netto migratiesaldo bedraagt jaarlijks ongeveer 60.000, drie keer het inwonersaantal van de Moors eigen gemeente, Sint-Gillis Waas. Uit cijfers blijkt dan ook weinig verrassend dat migratie de grootste bezorgdheid van de bevolking is. Men snakt naar een strenger beleid.”

“Het ontbreekt deze staatssecretaris aan daden”

In haar antwoord stelde de Moor voor een gecontroleerde migratiebeleid te staan en daar iedere dag aan te werken, niet met straffe praat maar met daden. “Maar laat het bij deze staatssecretaris nu net aan die daden ontbreken en bij straffe praat blijven”, reageert Van Grieken. “Ze had het over het strenger controleren van de Europese buitengrenzen, maar wanneer in Europa rechtse partijen die buitengrenzen daadwerkelijk gaan controleren, is het uitgerekend zij die gaat pleiten voor sancties tegen die landen.”

“De terugkeercijfers zijn bijzonder slecht, maar de deuren staan nog steeds wagenwijd open”, vatte Van Grieken in de plenaire de dramatische toestand samen. “De Moor is echt niet meer van de wereld en heeft nood aan een wake-upcall. En die zal er komen: op 9 juni 2024.”