Nieuws
vrijdag, 20 okt 2023

Een strenger terugkeerbeleid is met Vivaldi onmogelijk

Foto: iStock. Een strenger terugkeerbeleid is met Vivaldi onmogelijk

“De federale regering, die met haar uiterst lakse terugkeerbeleid de bloedige aanslag in Brussel mogelijk maakte, wil in het laatste half jaar van haar bestaan plots werk beginnen maken van een strenger terugkeerbeleid. En naar eigen zeggen ligt de door onze partij al jaren gevraagde optie van de woonstbetredingen daarbij op tafel”, stelt Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas vast. “Maar dat is volksverlakkerij. Met PS, Groen en Ecolo in eigen rangen is iedere verstrenging, hoe noodzakelijk ook, zonder meer onmogelijk.”

Via woonstbetredingen zou de politie illegalen in hun huis kunnen oppakken. In 2020 diende het Vlaams Belang er een wetsvoorstel over in. “Het was drie jaar geleden één van de aanbevelingen van de commissie Bossuyt – de commissie die het Belgische terugkeerbeleid evalueerde – die het beschouwde als een noodzaak om tot een efficiënt uitwijzingsbeleid te komen”, aldus Pas. “Maar de regering van Alexander De Croo (Open Vld) heeft die aanbeveling steeds naast zich neergelegd. PS, Groen en Ecolo staan om electorale redenen voortdurend op de rem, omdat ze blijven hopen op een collectieve regularisatie van hun toekomstig electoraat.”

“IS-gruwel doet de houding van PS, Groen en Ecolo niet veranderen”

Bij de recente bespreking van de beleidsverklaring van de Vivaldi-regering was het Vlaams Belang de enige partij die de woonstbetredingen ter sprake bracht. Hierover door Pas ondervraagd, wist Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) te vertellen dat hij met haar ‘gelukkig’ grondig van mening verschilde, en dat het niet zijn maatschappijmodel was om politie huizen met illegalen te doen binnenvallen. “Nu we met de aanslag de vreselijke vruchten plukken van die ‘gelukkig’ andere visie, en vele stemmen voor de woonstbetredingen opgaan, blijven De Vriendt en zijn groene collega’s momenteel uiteraard heel erg stil. Maar wat De Vriendt in de Kamer vertelde was illustratief voor de houding van de groenen, alsook die van de PS. En IS-gruwel doet die houding zeker niet veranderen.”  

“Na aanslagen zoals deze van begin deze week worden, om in te spelen op de publieke verontwaardiging, steeds strenge maatregelen in het vooruitzicht gesteld, maar daar blijft het telkens bij”, merkt Pas tot slot op. “Niemand hoeft zich enige illusie te maken. Met Groen, Ecolo en PS in eigen rangen mogen de overige Vivaldi-partijen, Open Vld op kop, toeteren wat ze willen over woonstbetredingen en een strenger terugkeerbeleid. Ze zullen nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Enkel met het Vlaams Belang kan de noodzakelijke verstrenging er komen.”